​Заради пожара с КТБ Асоциацията на търговските банки заседава три часа

Босовете на финасавите институции притеснени от политизирането на сектора

Три часа Асоциацията на търговските банки заседава спешно тази вечер за конфликтната ситуация около КТБ и опитите да бъде политизирана работата на една финансова институция. Това разкри пред Faktor.bg участник в срещата. Под ръководството на шефа на Асоциацията Левон Хампарцумян босовете на родни банки готвят специално становище. Всички са шокирани от факта, че ситуацията в страната може да доведе от финансова дестабилизация, след скандалите около КТБ и твърденията че шефът на трезора Цветан Василев е поръчал убийство на депутат и свой длъжник.

До сега малко скандали в Източна Европа са довеждали до такъв срив, коментира банкер. Според него това е изпитание за Асоциацията, която до сега се свързваше само с пищни тържества и пиарски кампании, но за втори път, след 1996 г. родните банкери са притеснени от състоянието в сектора и ще настояват за бърза реакция на държавата.

В края на април Централната банка като презастраховане прие Наредба № 8 за капиталовите буфери на банките.

Според нея банките задължително трябва да заделят 1% от размера на експозициите си за тази цел. Но само няколко седмици по-късно – в края на май БНБ промени изискванията си като на пожар и направи поправки в Наредбата. С тях единият процент – 1 % се превърна в ТРИ ПРОЦЕНТА - 3%. Това означава още към милиард лева допълнителни, които банките трябва да скътат за "зор заман" в централната банка.