Илияна Йотова: Северна Македония да не забравя, че е член на НАТО, по-полека с изказванията!

Коментарът бе по повод сравнението на македонския премиер, че отношението на България към РСМ е като това на Русия към Украйна

Илияна Йотова

Илияна Йотова

"Отдавна твърдим, че има "черни списъци", нашите колеги отричаха, но Пендаровски започна да признава, че такива списъци съществуват", каза пред БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея, думите на президента на РСМ, че "може и да пуснат някои евродепутати" е "унизителна ирония".

"Далече са от членството си в ЕС, но са държава-член на НАТО, по-полека с такива изказвания", коментира Йотова изказване на македонския премиер, в което сравни отношението на България към РСМ с това на Русия към Украйна. 

"Няма да дадем гласа си за преговори с РСМ, докато българите не бъдат записани като държавотворен народ в Конституцията на РСМ и правата им да се спазват, както на всички други граждани в тази страна", категорична беше тя. 

"Имаме много други лостове, освен в ЕС, в Съвета на Европа. Съдът в Страсбург, който е създаден точно за дела, свързани с нарушаване на човешките права", каза още тя.

Вицепрезидентът коментира и вътрешнополитическите теми. Според Йотова, най-важно е мнозинство за бюджета, защото той е особено очакван от общините. 

Според нея, "дяволът" в проектокабинета "Габриел" се крие в имената на министрите, които ще предложи. От това ще зависи и дали ще успее да получи необходимата парламентарна подкрепа. Йотова смята, че ако съставянето на правителство зависи от отстраняването на главния прокурор, това е катастрофално заради принципа на разделение на трите власти. "Това е начало на изключитлено деструктивен процес", добави Йотова.