Иранският лидер Хаменей обвини САЩ и Израел за протестите

Смъртта на 22-годишната Махса Амини породи обществен гняв

Али Хаменей

Али Хаменей

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей обвини САЩ и Израел, че подклаждат вълната от протести в страната, предизвикана от възмущението от смъртта на 22-годишната Махса Амини.

"Казвам ясно, че тези безредици и хаос са инспирирани от Америка и окупационния, лъжлив ционистки режим, както и от техните платени агенти, с помощта на някои предателски настроени иранци в чужбина", заяви лидерът на Ислямската република.

Амини почина след като беше арестувана от „моралната“ полиция в Иран. Причината е предполагаемо нарушение на закон, който урежда носенето на хиджаб и скромни дрехи от страна на жените.

Гневът от смъртта на Амини предизвика най-голямата вълна от протести в ислямската република от почти три години насам.

Хаменей подчерта, че полицията трябва "да се изправи срещу престъпниците", предаде АФП.

"Смъртта на младата жена разби сърцата ни", каза Хаменей. "Но това, което не е нормално, е, че някои хора, без доказателства или разследване, направиха улиците опасни, изгориха Корана, свалиха хиджабите от забулените жени и подпалиха джамии и автомобили".

Хаменей добави, че "не става въпрос за хиджаба в Иран" и че "много ирански жени, които не спазват носенето на хиджаб перфектно, са сред непоколебимите поддръжници на Ислямската република". /БГНЕС