История: СССР и мечтите на Путин за ново имперско величие

Кристина Нагел, Дойче Веле

Исторически момент - на 30 декември 1922 г. представители на Руската, Украинската и Белоруската съветски социалистически републики, както и на Закавказката федерация подписват в Москва договор за създаването на Съветския съюз. Тържественото събитие е извършено на сцената на Болшой театър.

"Нерушим съюз за вечни времена"

"Нестабилното международно положение и опасността от нови нападения налагат създаването на единен фронт на съветските републики срещу капиталистическото обкръжение“, се казва в текста на декларацията, с която е положен основният камък на СССР - наречен по-късно в химна "нерушим съюз на свободните републики, обединяващ великата Рус за вечни времена". 

Руският президент Владимир Путин неведнъж е казвал, че разпадането на СССР е "най-голямата геополитическа катастрофа на века". Според него и сегашната ситуация в света, и войната в Украйна са продължение на нескончаемата война на културите между Запада и Изтока. "В продължение на десетилетия в западните страни винаги е била култивирана идеята за разпадането на Съветския съюз, на историческата Русия и на сегашна Русия."

Репресии в името на "руския свят"

Кремъл се чувства призван да защити и съхрани не просто Русия, но и т.нар. „руски свят“ - и го прави с помощта на репресивни закони срещу инакомислещите и срещу онези, които е нарочил като проводници на разлагащо западно влияние. Също и с проповеди и пропаганда за традиционните семейни ценности и любовта към отечеството.

За целта днешната власт в Русия изтупа от праха остарели съветски традиции и "достижения" - като се започне с новото пионерско движение, което сега се нарича "Движение на първите", и се стигне до култовия някога съветски автомобил "Москвич", който вече слиза от бившите производствени линии на "Рено".

Война срещу колективния Запад

Кремъл се вижда в ролята на боец в хибридна война, която била започната от "колективния Запад", и която се водела на живот и смърт, поради което било оправдавано дори използването на военна сила.

"Днес ние се борим за това никой и никога да не смее да си помисли, че Русия, нашият народ, нашият език и нашата култура могат да бъдат изличени от историята".

Макар химнът на държавата днес да е различен, Путин е загрижен за "вечната и велика Рус", към която той причислява Украйна и Беларус - независимо от собствената им история и развитие.

Кремъл не се уморява да подчертава, че не става дума за ново издание на Съветския съюз, който окончателно напусна голямата политическа сцена през декември 1991 година. Въпреки това споменът за предишното величие съвсем не е погребан.

Нов съюз около Москва

Целта на Путин си остава непроменена: около Москва да се обединят възможно най-много от бившите съветски републики. И сякаш, за да подчертае именно това, Путин подари на държавните и правителствени ръководители от Общността на независимите държави (ОНД) златни пръстени по време на последната им неформална среща в Санкт Петербург. 

Този необичаен подарък породи асоциации за нов брачен съюз, продължаващ цял живот, но и за фантастичната трилогия на Толкин "Властелинът на пръстените". В нея обаче носителите на пръстени се превръщат в могъщи, но безволеви слуги.