ISW: Хиляди бойци от "Вагнер" минават под чеченско командване

Преговорите са водени с лидера на вагнеровците Александър Кузнецов, който използва прякора "Ратибор"

"Чеченският лидер Рамзан Кадиров твърди, че бивши наемници от групата "Вагнер" ще преминат под командването на чеченските сили. Въпреки това някои източници оспорват заявената от него цифра от 3000 войници."

Това обяви Институтът за изследване на войната (Institute for the Study of War /ISW/) в последния си доклад.

Кадиров направи изявление на 5 април, като заяви, че в резултат на преговорите е договорено бившите наемници да се присъединят към частта на чеченските специални сили "Ахмат'.

Преговорите са водени с лидера на вагнеровците Александър Кузнецов, който използва прякора "Ратибор".

Кадиров обясни, че свободните места в поделението "Ахмат" са предоставени от руското Министерство на отбраната (МО), а бившите сили на "Вагнер" ще се отчитат на МО, а не на командването на Росгвардия.

Докладите показват, че руското МО „официализира контрола върху някои елементи от оставащите сили на групата Вагнер – цел, която то преследва от 2023 г.“, посочва ИИВ.

Анализаторите смятат, че именно опитите на Министерството на отбраната да поеме "Вагнер" накараха лидера на формацията Евгений Пригожин да започне неуспешен бунт през юни 2023 г.

Един руски военен блогър също обвини Кадиров в „преувеличаване на броя на прехвърления персонал на "Вагнер", твърдейки, че повечето служители на групата мразят Кузнецов и се намират в Африка“, съобщава ИИВ.

Друг блогър, свързан с Кремъл, съобщи, че „силите на "Вагнер" преди това са формирали отряда Камертон под командването на Ахмат Спецназ и че руското МО не е забранило на този отряд да използва символиката, мрежите и системите за управление на "Вагнер". /БГНЕС