ISW: Кремъл си призна поражението, опитва се да снеме вината от Путин

Самият Путин може да го признае с цел да се спаси

Владимир Путин

Владимир Путин

Кремъл призна поражението си в Харковска области – това се случва за първи път от започването на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г., съобщи Би Би Си с позоваване на поредния доклад на американския Институт за изследване на войната (SW.

Кремълските чиновници и пропагандисти от държавните медии пространно обсъждат причините за поражението на Русия в Харковска област, което е явна смяна на риториката, което преди се основаваше на твърдения за преувеличени или измислени успехи, посочват експертите от института.

Кремъл никога не е признавал, че Русия е претърпяла поражение с неуспешната обсада на Киев или изтеглянето от остров Змеиний. Отстъплението от Киев беше представено като необходимо решение за концентриране на силите към „освобождението" на Донбас, а бягството от о. Змеиний - като "жест на добра воля".

Първоначално руското министерство на отбраната продължи в същия тон, като обяви изтеглянето от Харковска област за „прегрупиране“, но тази версия стана обект на остри критики в интернет.

Признаването на поражението от страна на Кремъл е опит да се отклонят критиките за разгрома от президента на Русия Владимира Путин и да се прехвърли вината върху министерството на отбраната и военното командване, посочват от ISW.

Един от членовете на кремълския Съвет по междунационални отношения Богдан Безпалко дори заявил, че главите на военните чиновници, които са пропуснали концентрацията на украински войски и техника в Харковска област и са игнорирали предупрежденията за неизбежното контранастъпление, трябва да бъдат сервирани на масата на Путин.

Според експертите от института, признаването от Кремъл на поражението показва, че руският президент може да признае и дори да приеме  поражението на Русия, най-малкото частично, като същевременно се опита да прехвърли вината и да избегне понасянето на отговорност за нея.

Превод Faktor.bg