ISW: Окупаторите лъжат за настъпление в Запорожка област, за да скрият неуспеха при Бахмут

Данните от геолокацията опровергават руските пропагандисти

Русия търпи поражение и всички изявления, че окупаторите са постигнали успехи в Запорожка област, са лъжа – те се правят, за отвличане на вниманието от неуспехите при Бахмут. Такава констатация правят анализаторите от американския Институт за изследване на войната ISW в пореден доклад за хода на бойните действия.    

"Руските сили изглежда са провели неуспешна настъпателна операция в Запорожка област през последните 72 часа. Руските сили нямат каквито и да било потвърдени териториални завоевания, въпреки непрекъснатите изявления на един руски окупационен чиновник." – се казва в анализа на ISW, цитиран от Униан.

Авторите на документа имат предвид колаборанта Владимир Рогов, който продължава да твърди, че руската армия е постигнала успехи. 
По-рано той заяви, че руснаците били превзели няколко населени места в Запорожка област, сред които Каменское.

„Руски източници опровергават твърденията на Рогов, като посочват, че към 23 януари руските войски вероятно не са заели нова територия на фронта в Запорожка област“, се казва в доклада. Данните от отворени източници не потвърждават изявленията на Рогов. Наличните визуални свидетелства от геолокацията за периода от 21-22 януари също не показват напредък на руснаците.

"Много руски блогъри преувеличаваха значението на Соледар и твърдяха, че тактическото настъпление на руските войски към Соледар предвещава обкръжаване на Бахмут от руските войски... Несъответствието между високите очаквания, прокарвани от руските информационни операции по отношение на Бахмут, и неспособността на руските войски да ги реализират бързо представлява уязвимост в руското информационно пространство, която Рогов вероятно се опитва да скрие." – посочват от ISW.

Превод Faktor.bg