Иван Демерджиев: Зам.-главен секретрар на МВР е уличен в трафик на мигранти, Австрия го знае

Ситуацията с мигрантите е повлияла за Шенген

Иван Демерджиев

Иван Демерджиев

Заместник-главен секретар на МВР е заподозрян за трафик на мигранти и Австрия го знае, заяви пред бТВ бившият вътрешен министър Иван Демерджиев.

По думите му, преди австрийската страна не е имала претенции към България, но ситуацията с мигрантите е повлияла на отношението ѝ към приемането ни в Шенген.

Той посочи, че от една страна вътрешният министър Калин Стоянов твърди, че външният натиск намалява, а от друга мигрантските центрове са препълнени – ако натискът действително намалява, това би означавало, че охраната на границата се влошава.

Според него това е вероятната причина за претенциите на Австрия към страната ни и за настояването за засилено присъствие на Фронтекс на границата ни. 
Демерджиев отбеляза, че страната ни изпълнява техническите критерии за Шенген от 2011 г.

Той твърди също, че на финалния етап от преговорите за Шенген България не е участвала ефективно, а разговорът се е водел между Австрия и Румъния.  

Бившият вътрешен министър отказа да назове името на заместник-главния секретар, който по думите му е уличен в трафик на мигранти.

Демерждиев коментира, че по негово време той бил на по-нисък пост и че би го отстранил, но времето на мандата му не е било достатъчно, за да се стигне до този етап.

Той отказа да назове името на служителя, но според справка на бТВ става дума за Димитър Кангалджиев.