Иван Караджов: Младите футболисти имат още много хляб да изядат

Не съм оптимист, че родният футбол скоро ще се оправи, смята още наставникът на Арда

Иван Караджов, вратар, снимка: Ефирбет

Иван Караджов, вратар, снимка: Ефирбет

Стражът на Арда Кърджали, Иван Караджов, даде ексклузивно интервю за сайта Ефирбет. В него вратарят сподели за амбициите си с тима на кърджалийци, както и какъв е ключът към страхотното представяне на състава в efbet Лига през този сезон. 

Караджов даде мнение и по темата за младата вълна футболисти в България. Той смята, че не бива да се прекалява с хвалебствията към младежките национали, защото тези момчета тепърва трябва да се доказват в мъжкия футбол. Караджов допълни, че с оглед на отношението на доста от младите играчи към спорта, не е особено оптимистично настроен за бъдещето. 


- Г-н Караджов, започнахте втория полусезон по най-добрия начин с Арда, записвайки два поредни успеха. Къде е ключът към постоянството в изявите ви?
- Започнахме добре наистина, но самите ние не сме изненадани, тъй като сме се събрали една доста добра група от футболисти и успяхме да изградим добър колектив. Работата на треньорския щаб и здравата работа на всеки поотделно е много важна. Всеки се е концентрирал върху тренировъчния процес и за момента нещата се получават. 

- Арда има сред най-добрите отбрани в efbet Лига през този сезон, което навярно радва и теб. Каква е тайната към постигането на чистите мрежи?
- Ами за мен колективното себераздаване е най-важният момент. Отборът се защитава добре тактически и всички 11 играчи помагат в отбрана. Никога отговорността не е само върху 4-та бранители и вратаря. Затова се получават нещата и за мен това е правилният начин. Футболът е отборен спорт и без помощ от всеки един няма как да има добри резултати. 

- Колко високо се цели Арда до края на сезона? Не изглежда пресилено да се каже, че топ 3 е цел...
- От нас си зависи, имаме футболистите за тази цел, но трябва да продължаваме да държим същото ниво на представяне, а оттам насетне резултатите ще дойдат. Важното е да се раздаваме на 100% във всеки мач, защото онзи ден за малко щяхме да изпуснем сигурен мач срещу Ботев Враца. Радостното е, че постигнахме победа, но не може да допускаме подобни моменти на отпускане. 

- Николай Киров вдигна отбора до нови висини през този сезон, въпреки че кадровите промени при вас бяха огромни през миналото лято. Кое прави методите му толкова ефективни?
- Всеки искаше да се докаже пред него и се получиха нещата, защото му повярвахме. Тренировъчният процес под негово ръководство е страхотен, той взе правилните играчи, така че всичко върви по план. Условията ни за работа тук са страхотни, мисля, че в България няма по-добро място за работа в момента. 

- Сезонът е много странен из цяла Европа, поради пандемията от коронавирус. Смяташ ли, че в цялостен план нормално проведената зимна подготовка ще ви даде по-добра възможност да разгърнете силите си през пролетния полусезон?
- Надявам се. Нямахме контузени играчи през зимната подготовка, което беше важно с оглед на плавното изпълнение на намеренията на треньорския щаб. Всеки се подготви по най-добрия начин и предполагам, че това тепърва ще дава отражение върху представянията ни през следващите седмици. 

- Да поговорим и за клуба, чийто изяви вероятно все още следиш – ЦСКА. Бруно Акрапович и Алън Пардю бяха привлечени в ръководната структура на клуба и бяха взети доста класни играчи. Върви ли отборът в правилна посока?
Ами ситуацията и преди това беше добра в ЦСКА. Не мога да коментирам дали непременно отборът ще постигне повече и дали се представя далеч по-добре в сравнение с преди. Не желая да коментирам прекалено много, тъй като в България винаги може да се създаде интрига от нищото. Пожелавам успех на клуба, те си имат своя план за работа. От един мач не мога да кажа дали Бруно Акрапович е внесъл някакви значими промени. Би било несериозно да се правят такива заключения.

- Да погледнем и към темата за националния отбор. С оглед на силните ти игри, очакваш ли повиквателна за мъжкия ни състав?
- Искам, на първо време, да съм здрав, да се раздавам на 100% и да защитавам цветовете на Арда. Ръководството на клуба правят наистина всичко за нас, играчите. Оттам насетне всичко допълнително ще е сладък бонус. Има си треньори, които избират и правят подбор. За мен е важно да давам най-доброто от себе си и хората в клуба да са доволни от мен. Ако това е факт, то лично аз ще съм щастлив. 

- Като футболист и привърженик на родния футбол, как би оценил назначението на Ясен Петров? 
- Със сигурност мнението ми за него е положително и се надявам искрено да успее да внесе необходимата промяна. Отдавна е време за промяна, не само в националния отбор, но по-скоро цялостно в нашия футбол. Стискам му палци да успее, ще се радвам много. 

- Младото поколение дава ли надежда за идващите години? През изминалата година младежкият национален отбор даде силна заявка с представянията си в квалификационната кампания.
- Тези момчета имат още много хляб да изядат. Представиха се силно, наистина, но нищо не постигнаха накрая. Преди тях и ние сме се представяли, но сме успявали да се класираме. Трябва да има резултати, не само да вдигаме дадени играчи на пиедестал, като същите тези футболисти нямат нищо общо, все още, с мъжкия футбол. 
Всеки трябва да работи максимално здраво и да се доказва всеки един ден. Друг начин няма. Добри футболисти със сигурност има, но е въпрос дали те могат да се развиват занапред като такива. Както виждаш, в световния футбол, на по 19 години се цитират суми от по над 100 милиона, докато нашите момчета все още ги наричаме млади, независимо, че са на по 21 години. Разликата е голяма и зависи от тях да я стопят. 

- Разликата в манталитета между българските и чуждестранните играчи ли е разковничето? През последните години доста наши момчета не успяха да се задържат зад граница.
- Това е строго индивидуално при всеки футболист и всяка личност, като цяло, е различно. Нещата обаче са твърде навързани и не мисля, че футболът ни ще се оправи в скорошно време. 
Не съм оптимист, изобщо. Виждам какво е качеството на идващите отдолу играчи и най-вече тяхното отношение. Няма как при такава гледка да съм оптимистично настроен. 

- Вече си имал престой в чужбина, в Беларус. Гледа ли Иван Караджов евентуално към едно ново предизвикателство зад граница, в бъдеще?
- Към момента не мисля за подобни неща. Концентрирал съм се изцяло върху представянията си в Арда, искам хората да са доволни от мен. За трансфери зад граница има време, но не е тема за разговор към момента.

- И за финал – какви си пожелаваш за следващите 12 месеца?
- Пожелавам си да напиша още една голяма история с Арда. Дано всички мислим в тази насока и успеем наистина да направим нещо, което ще остане в архивите на клуба и града.