Иван Костов: В Европа и Близкия Изток се разраства криза, която може да ни върне във времето преди Първата световна война

Сглобката е единствената предпазна алтернатива срещу руската пета колона, която сложи на върха на властта агент на Кремъл

Иван Костов

Иван Костов

В Европа и Близкия изток се разраства криза с размерите на тази в годините преди Първата световна война. Такова мнение изрази в ефира Нова ТВ Иван Костов, министър - председател в периода 1997 - 2001 г., който коментира конфликта между „Хамас” и Израел и предстоящия балотаж на кметските избори в София. 

„Българските власти не се ориентират в тази криза, която създаде войната, която започна „Хамас”. Те се взряха само в рисковете от бежанската вълна, която е малко вероятно да се случи. Всъщност, големият риск от това, което се случва, трябва да се вижда на фона на руската хибридна  агресия срещу всички западно-европейски страни. Тя причини криза навсякъде, противопоставяйки различни общности вътре в европейските общества. „Хамас” създаде нова линия на разделение. Този път изправяйки големи мюсюлмански общности, каквито има във Франция, Германия срещу другите части на западните общества и срещу правителствата. Това крие риск да се разпалят огнища на насилие, безредици и терористични атаки, но в по-големи мащаби”, обясни Костов. Според него у нас определението „хибридна война” остава неизяснено.

„Тя е война за умовете и сърцата на хората. Тя се води през промяна на техните възприятия, през лъжливи новини. Целта й е да промени убежденията на хората, да ги насочи срещу базови ценности”, поясни той.

Скандалът с машините

 „Искам да виждам в това неспособност на ГЕРБ да прочете или да се ориентира в тази сложна ситуация. Как може да се ориентират в тази ситуация избирателите. Техни хора първо създадоха провокацията на ДАНС. Създадоха адиотажа в Председателския съвет на НС. След това отиде в ЦИК, който наруши закона и ни отне избирателни права - всеки човек може да прецени как да гласува. И накрая удивителното решение на ВАС. Това говори, че компетентността на институциите е изключително ниска и затова политиците не могат да вземат релевантни решение, коментира Иван Костов. 

По неговите думи е посегнато на демокрацията – в нейната сърцевина – на изборния процес и в това нещо участват много органи. Кризата взе връх в България. Затова призовавам гласоподавателите да гласуват. 

Балотажът в София

За демократичната общност тези избори ще бъдат трудна. За мен е ясно – ще отида да гласувам, защото не мога да избягам от отговорност. Но „Няма да подкрепям никого“ не е вот- това е крачка назад, обясни позицията си бившият премиер, но не стана съвсем ясно с какви аргументи той ще направи своя избор.

Обществото е разделено и това е дълбоката основа на слабостта на институциите у нас. След като руската пета колона постави на върха на властта агент на Кремъл. Имам предвид Румен Радев. Той копира позициите и опорните точки на Кремъл. Обработва се общественото мнение, за да се създаде нагласи срещу европейските ценности. Има хора, които искат да виждат розовата, в мрачната картина. Управляващите трябва да виждат рисковете и кризите. Аз виждам кой се е наредил зад Нинова – всички, които са преносирани като пета колона в България, посочи Костов. 

Според него единствената предпазна алтернативата е сглобката. Всичко друго довежда на власт Радев. Предпазната алтернатива може да изглежда воюваща, но тя по някакъв начин ни пази от петата руска колона. 

Трябва да се прояви здрав разум от страна на евроатлантиците. Ако не го направят – къде е техният евроатлантизъм. Такава криза се разраства в Европа и Близкия Изток, която може да ни върне в началото на Първата световна война – а това е същата безпътица, пред които са били изправени хората тогава, заключи Иван Костов.