Атанасов: Не бива да има служебно правителство, зад което стои президентът, без парламентарен контрол

Той допълни, че ДБ иска да види къде застава БСП по оста Москва – Киев

Атанас Атанасов

Атанас Атанасов

„Ние трябва да се съобразим с очакванията на българските граждани. Те искат устойчива политическа система и предвидимост. Нашата задача в следващия парламент, в който ще сме сигурен участник, ще бъде в това, да работим за създаването на мнозинство, което да излъчи правителство, защото в тази сложна международна обстановка България трябва да има парламент. Има много задачи, които трябва да бъдат решавани само през Народното събрание. Служебно правителство, зад което стои президентът, без парламентарен контрол, не бива да продължава в тази сложна ситуация“. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов пред БНТ.

„Първата и важна задача на парламента е да разгледа и да приеме републиканския бюджет за следващата година. Аз не съм врачка, извинявайте за израза (за нов редовен кабинет – б. на ред.), но трябва да се съобразим с обществените очаквания. Хората искат от политическите сили да се отнесат сериозно към тази ситуация и би трябвало да направим усилия“, допълни ген. Атанасов. 

„Поставянето на твърди червени линии по отношение на политически субекти не работи. Тук трябва да видим политики. С оглед на най-сериозния проблем, който има светът, да не говорим за Европа – войната, ние сме готови да си сътрудничим с политически сили, които имат твърда евроатлантическа ориентация, не само на думи, а и като поведение. От години говоря, че Борисов трябва да бъде разследван за това, че прекара т.нар. турски или руски поток на Путин за една година. Последните дни излязоха публикации, че специалните служби тогава са предупреждавали ръководителите на държавата, както и министър-председателя, че това е стратегическа цел на Путин, защото се подготвя за война срещу Украйна. Нашият естествен партньор е „Продължаваме промяната“, категоричен е ген. Атанасов.

Той допълни, че ДБ иска да види къде застава БСП по оста Москва – Киев.

Атанасов се надява в неделя българските граждани да не гласуват за реставраторските сили. Той подчерта, че може да се разговаря с ГЕРБ, ако подкрепи смяна на главния прокурор и радикална реформа в съдебната система.

Съпредседателят на ДБ се усъмни, дали служебният кабинет на Румен Радев „случайно“ е провалил доставките на втечнен газ от САЩ.