Ген. Атанасов: За първи път в новата ни история ръководената от мен НСС изгони руски шпиони, прикриващи се като дипломати

Атанас Атанасов

Атанас Атанасов

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, който е и кандидат за депутат от листата на „Демократична България“ обори на страницата си във фейсбук твърдение на родна медия, че едва тази година намесата на Русия във вътрешните работи на България е описана в Доклад на ДАНС. Ето коментара на политика:
„В ИНТЕРЕС НА ИСТИНАТА
Провокиран съм от първото изречение в статия-та, в което е написано: "За първи път намесата на Русия във вътрешната политика на България е описана в годишен доклад на ДАНС..." Провокиран съм, защото не е вярно!
За първи път след демократичните промени намесата на Русия във вътрешните работи на България беше подробно отразена през 1999г. в специален доклад на ръководената от мен Национална служба "Сигурност" /предшественик на ДАНС/. Там конкретно бяха описани каналите, през които руското разузнаване беше стигнало до висшите етажи на българската власт. На базата на този доклад от правителството на Иван Костов ЗА ПЪРВИ ПЪТ бяха изгонени от България руски разузнавачи под дипломатическо прикритие. Също така беше отнето правото на пребиваване на българска територия на чужденци, работещи за руските служби.
Впоследствие заради този доклад бях разследван, арестуван и съден, но за чест на българския съд бях оправдан на всички инстанции!“
През последните три години във всеки годишен доклад на ДАНС темата за руските шпиони и на-месата на Кремъл у нас присъства. Те са отразени и в годишните доклади на Военното разузнаване.