Николай Сиджимов: Да обединим и развием елита на Сливен, да възвърнем славата му на икономически и национален лидер

Мисията ни е да привлечем още знаещи и можещи, да се върнат в района децата и внуците ни и ние да се радваме на техните успехи, казва водачът на листата на „Демократична България“ в 21 МИР - Сливен

Николай  Сиджимов, Демократична България, Сливен, избори 2022

Николай Сиджимов, Демократична България, Сливен, избори 2022

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Сиджимов, няма как да подминем важния въпрос -  защо се кандидатирате за депутат  от Сливен? 

- Защото отново се убедих, че Сливен е добър град за живеене! Защото искам Сливен конкретно и България като цяло да са привлекателни за децата и внуците ми. Миналата седмица малкият ми син дойде от Брюксел, а големият от София на гости на баба си и дядо. Най-голямата ми изненада беше, че малкият обмисля след няколко години - като стане време внуците да ходят на училище - да се върне в България. Изненадан попитах за мнението на снахата - Джорджина, англичанка - и тя ентусиазирано потвърди. Между другото тя говори български толкова добре, че хората не могат да усетят, че е чужденка. 
Естествено, не само заради децата и внуците, а и заради родителите. Единият ми дядо е дошъл в Кърджали от Беломорска Тракия, другият е от Хасковско. И двамата са били “николапетковисти.” Естествено, пострадали са заради това. Както казваше единия “ако ме бяха бъхтАли малко повече комунистите, щях да избягам в Америка.” След това изказване с братовчед ми се пошегувахме “е, сега ако те бяха били повече, щяхме да сме американци. “ Но сериозно - аз съм бил няколко пъти в Америка и съм имал доста добри предложения да остана. Винаги съм избирал да се върна, понеже над 30 години съм работил тук, в Сливен и България да стане толкова добре, че да не се изкушаваме да “бягаме.”

- А, защо от листата на „Демократична България“?

- Реално не мога да имам друг избор. Аз съм от основателите на “Зелените,” които днес се наричаме “Зелено движение.” Години наред в партията сме работили за популяризиране и прилагане екологични стандарти и природосъобразен живот. Нашата партия е в „Демократична България“, понеже това е една принципна коалиция с много ясни политики и последователно отстояване на принципи вече близо четири години. Естествено, между трите партии като партньори има различия и разногласия - иначе щяхме да сме една партия - но първо те никога не са по най-важните теми и второ на практика винаги постигаме консенсус. 
Малко е известно е, че още при основаването на нашата партия върховенството на закона беше един от основните ни приоритети и лично Христо Иванов е консултирал нашата първа програма. Шеговито казано макар да ни обвиняват че сме леви - то не че има нещо лошо да си ляв - ние сме най-дясната партия в семейството на Европейската Зелена партия и това ни сближава и с ДСБ. А, реалните аргументи да сме и с тях са, че години наред сме били заедно в отстояване на редица граждански и политически каузи. 

- Бил сте кандидат за депутат и от  Кърджали, от София област - където и сега сте на 6-та позиция?

- Бил съм кандидат в Кърджали, защото там съм роден и израсъл. Последните няколко години живея в едно село в Софийска област, а в Кърджали имам много приятели и съратници.
Но най-важните битки съм провел в Сливен и тук са постиженията ми, с които най-много се гордея. Дойдох да живея в Сливен 1989 година, 1991  започнах работа в общината като първия еколог и веднага започнаха предизвикателствата и изпитанията. Няма да забравя проблема с радиацията в питейната вода и усилията, които положихме за да го решим. 
1991 бях активен в СДС и станах заместник председател, а 1995 станах общински съветник. Едно от знаменателните решения на общинския съвет по това време беше изграждането на пазара. Аз активно участвах и допринесох за осъществяването на идеята.
После през 1998 участвах в създаването и станах Изпълнителен директор на Регионалния Център за Икономическо Развитие, който осъществи редица инициативи - като например ремонтиране сградата на първата фабрика в града - тази на Добри Желязков. 

Регионалният център създаде и програма за финансиране, която в много труден период подпомогна над 60 малки и средни предприятия в града и пряко и непряко допринесе за създаването и запазването на над 600 работни места.

Естествено, тук се родиха и израснаха децата ми, тук и до ден днешен не мога да мина 100 метра по центъра без да спра - няма как да подмина стотиците приятели, които имам. 

- Кои са Вашите приоритети като бъдещ депутат?

- На първо място създаването на благоприятна за живеене среда - чиста и здравословна околна среда, възможности за добри доходи - и работни места, и възможности за стопанска инициатива, а и не на последно място - културен живот и възможности за спортуване.
На второ място, като резултат от първото - връщане на младите и можещите. Привличане на проекти и таланти, с които развитието ще стане много по-бързо и качествено. Предизвикателство, но реалистично е да кажа, че за няколко години Сливен може да привлече десетки нови проекти и стотици, дори хиляди млади хора да се върнат тук. както казах по-рано - един от тях ще е синът ми. 
На трето място - увеличаване ролята на Сливен в икономиката, културата и политиката в България. Това може да стане само чрез обединяване на местния елит и екипна работа отвъд длъжностите и политическите различия. Естествено, всеки ще запази своите възгледи и ценности за живота и политиката, но на ниво стратегия за развитие на региона общото разбиране за приоритетите и възможностите е задължително условие. Доказал съм, че мога да работя с хора от всякакви социални среди, професии и политически ориентации. Не е лесно, но не е невъзможно.

- Какво ще направите, ако пак сте заместник-министър в МОСВ?

- Очевидните ми приоритети са въвеждането на депозитната система, подобряване цялостната система за управление на отпадъците и подобряване качеството на въздуха - в сътрудничество с общините и максимално ефективно използване на оперативните програми. Реално проблем с финансирането няма. Всяка добра и модерна идея сравнително лесно може да намери финансиране. Тънкостта е в убеждаване на обществото и финансиращите институции в полезността на идеята и после правилното й прилагане. Обществото, болшинството, практически всички граждани на България трябва да спечелят от реализацията на подобни проекти.
Може да звучи малко скучно, но особено важно е подобряване работата на администрацията - по-бързо и категорично да се решават проблемите на граждани, общини и бизнеси. На моменти изглежда мъчително и няма бърз и лесен път, но няма успешна държава без добре работещи институции.

- А, какво ще правите, ако сте депутат в опозиция?

- Ще работя неуморно и всеотдайно за същите приоритети и по същия начин - да обединим и развием елита на Сливен, за да възвърнем славата му на икономически и обществен лидер, иноватор.

- И накрая, кое е основното Ви послание към хората от Сливен?

- В Сливен има достатъчно знаещи и можещи хора. Връщам се, за да станем много повече - да привлечем още знаещи и можещи, да се върнат децата и внуците ни, и ние да се радваме на техните успехи. Разумният избор е да работим заедно за връщане славата на Сливен.

n_sidjimov_baner.jpg