Борисов: Инстинктът ми казва, че този път ще има правителство

Шансът е само или експерти от двете коалиции, или политически лица. Това са вариантите, но те ще се решават след втори април", обяви той

Бойко Борисов

Бойко Борисов

"Искаме да спечелим изборите, защото това би била морална победа, държавата не може да продължава така, всички партии полагат огромни усилия, да получат най-добър резултат, което означава, че огромна част от българите ще излязат да гласуват", заяви пред бТВ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Аз съм готов на всякакви компромиси, да си лидер на партия, да си победител и да не станеш премиер е огромен компромис. Трябва да се направи компромис от всички, да се направи от първите двама правителство. Ще мога да предлагам след втори", каза той в отговор на въпрос дали е готов да стане министър-председател.

Според Борисов, най-сполучливия вариант би бил коалиция между първите два субекта на изборите.

"Не изключвам нищо", отговори той на въпроса дали предлага коалиция на ПП-ДБ.

"Докато видя, че има шанс за съставяне на правителство ще бъде депутат. Инстинктът ми казва, че този път ще има правителство. Сега е момента да се направи крачка към съставяне на правителство", заяви Борисов и добави, че "идеалният вариант" е кабинет със 130 депутати подкрепа.

"Днес БНБ даде официални резултати, според които външният дълг е вече 45 милиарда евро. Трябва много да се молят на някого да стане премиер на страна с 90 милиарда лева дълг. Не гледайте лидерите, гледайте хората, които стоят зад тези партии, заради тях направете компромис. Този дълг се е увеличил само през последната година с 10%, а лихвите са 2 милиарда и 600 на година", обясни той защо трябва да се направи компромис за правителство.

По думите му, нито един човек, нито една партия или коалиция не може да устои на този огромен външен дълг.

"А този проблем ще се изправи след 10-ина дни, защото трябва да се прави бюджета. Ако няма редовно правителство този дълг ще нараства. Господин Петков казва, че ще вложи 50 милиарда лева инвестиции за регионите, тези приказки не кореспондират с реалността. Нарастването на външния дълг може да бъде спряно само с редовно правителство", смята той.

"Това, което казвам е, че най-добрият вариант е коалиция ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, за да има достатъчно мнозинство подкрепа. В предишния парламент ние имахме случаи, когато сме гласували ние, ПП, ДБ и ДПС", припомни той.

"Има много какво да си говорим партиите, да се атакуваме, но това вече не устройва хората", заяви Борисов.

По думите му, ГЕРБ няма допирни точки с "Възраждане" и е притеснен от това, че Асен Василев "се гордее, че е гласувал заедно с "Възраждане".

"Не можах да променя решението на партията за коалиция с БСП, неслучайно и СДС е с нас, защото само ние не сме правили коалиция с БСП", каза лидерът на ГЕРБ.

"Не може с 60, 70, 80 депутата да направиш правителство, опитахме, но видяхме, че това не работи. Правителство на малцинството означава трайна нестабилност. В такава тежка дългова спирала влизаме, видехте, че даже Иван Костов каза, че няма да гласува повече за тях, ако продължават така. Към една коалиция трябва да се привлече всеки, който иска да подкрепя, но ядрото трябва да бъде такова. Никой не може да притисне ГЕРБ да подкрепя. Шансът е само или експерти от двете коалиции или политически лица. Това са вариантите, но те ще се решават след втори април", обяви Борисов.

Той критикува бюджетите, съставени от Асен Василев и пак заяви, че "заради него хората плащали 1 лев по-скъп бензин".

"За пет месеца България стана три пъти по-зависима от Русия, платили сме 160%, 4 млрд. 470 милиона повече сме платили на Русия", заяви Борисов, цитирайки данни.

"Има вариант да направим с малките партии коалиция, но няма да е устойчиво. Истинската правосъдна реформа не е да направиш КОМПИ за Бойко Рашков. Ще подкрепим закона за контрол на главния прокурор, но Бойко Рашков не влиза в никаква схема", категоричен беше той.

"Европейската прокуратура започна проверката по сигнал септември месец миналата година. Неслучайно се работи по тази измама на фирмата от септември, а днес БОП влиза да иззема документи, точно като "Костинброд-2". БОП-а на Демерджиев и президента Радев, какво щеше да се промени до понеделник?", попита Борисов.

По думите му, днешната акция е тенденциозна и бие по ГЕРБ и е в интерес на президента Радев.

"Вижте как ги е разпределил едни бият по ГЕРБ, другите бият по ПП. Целта е да няма редовно правителство. Ние се атакуваме един друг, създава се страшно разделение между партиите и невъзможност да се състави правителство", твърди той.

"Шишков е убиец, той беше архитект на "Триадица" и заради него загина човек и сега този човек ходи да ръчка и да ми хвали ПП-тата", гневно изригна Борисов по отношение на служебния министър и обвиненията му за строителството на магистралите.

Той отхвърли всички обвинения от страна на опонентите и заяви, че инхаус процедурите са били одобрени от ЕК.

"Радев е прав, щом политическите партии не можем да се разберем, той ще си управлява", коментира Борисов, който иронизира идеята за новите реактори, инвестициите и други проекти на служебния кабинет.

"Като какви преговарят, като на 5-ти не трябва да ги има в МС", попита той и иронично предложи да "пратим македонец в космоса".

Борисов смята, че институцията "служебно правителство" трябва да бъде премахната.

"Кризата може да бъде преодоляна само с разбирателство между партиите, всичко друго е заблуда на хората", завърши той.