Изборите в Испания минават "без инциденти", вървят конспирации за бойкот на Педро Санчес

Въпреки високите летни температури, избирателната активност пет часа след началото на вота е 40.48%

Педро Санчес

Педро Санчес

Повече от 37,4 милиона граждани са призовани да гласуват на 23 юли в парламентарните избори в Испания. От МВР са отчели изграждането на 100% от секциите "без инциденти".

Началото на изборния ден е съпътствано от съобщение за спиране на движението на влаковете между Валенсия и Мадрид, в което "Народната партия" заподозряха намеса от страна на Педро Санчес и оказва влияние на ниската избирателна активност, пише испанският ежедневник El País.

Министър-председателят и кандидат на социалистическата ПСОЕ, Педро Санчес, е бил един от първите, които са гласували в мадридско училище, малко след началото на вота. "Не искам да казвам дали съм оптимист, но имам добро предчувствие“, е коментирал той в началото. 

Лидерът на Vox Сантяго Абаскал иска "масова мобилизация" за вота, но не е поискала да "говори за хипотези" за изборните резултати. Лидерът на "Народна партия“ Алберто Нунес Фейхоо е уверил, че "каквото и да се случи“, той ще продължи "да работи за страната“. 

Лидерът на Sumar, Йоланда Диас, е отправила "апел към всички граждани" да отидат в избирателните секции. "Ние сме заложени на карта за следващото десетилетие“, е подчертала тя.

Междувременно от някои се разпространяват конспирация за предполагаем бойкот на Санчес за повреда, която е наложила спирането на движението на влаковете между Валенсия и Мадрид тази сутрин.

Въпреки факта, че живачният стълб на термометъра в редица региони на Испания достигна 40 градуса по Целзий, в първите пет часа от гласуването избирателната активност на предсрочните парламентарни избори в страната беше 40,48%, показват данните от официалния сайт за мониторинг на резултатите, цитирани от медиите. Всички секции са оборудвани с вентилатори и климатици, а много от дошлите да гласуват се опитват да се разхладят с вентилатори.

На последните общи избори, които се проведоха през 2019 г., същата цифра беше 37,92%.

Най-активните автономни общности в момента са Кастилия ла Манча, Валенсия, Естремадура, Ла Риоха, Мурсия. /БГНЕС