Изборите за ЕП ще се състоят между 6 и 9 юни 2024 г.

Те се провеждат на всеки пет години

Следващите избори за Европейския парламент, ще се проведат между 6 и 9 юни 2024 г., съобщи БГНЕС.

Датите бяха избрани условно от посланиците на 27-те държави членки и ще бъдат обявени официално следващата седмица, когато министрите подпечатат решението, предаде Евронюз.

Изборите се провеждат на всеки пет години в рамките на четири дни и се считат за най-големия транснационален вот в света: над 400 милиона имащи право на глас от различни националности са призовани да гласуват за своите политически представители в Европейския парламент по едно и също време.

Обновяването на депутатите води до промени и на най-високите етажи на Европейската комисия и Европейския съвет, което означава, че местата, които понастоящем заемат Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, ще бъдат отворени.

Фон дер Лайен все още не е потвърдила дали възнамерява да се кандидатира за втори петгодишен мандат като председател на Европейската комисия, докато законът забранява на Мишел да продължи да ръководи Европейския съвет. Този пост е ограничен до два последователни мандата от по 2,5 години.

Датите 6-9 юни бяха избрани по подразбиране, защото никой друг вариант не събра необходимото единодушие, заяви пред Евронюз дипломатически източник, запознат с дискусиите.

Преди това Португалия изрази загриженост относно датата, тъй като нейният национален празник се чества на 10 юни и може да намали избирателната активност.

На предишните избори, проведени през май 2019 г., общата избирателна активност беше 50,66 %, което е с осем пункта повече в сравнение с вота през 2014 г.

Ранната прогноза на Europe Elects сочи, че дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) ще загуби почти 20 места, но ще остане най-голямата формация в полукръга със 163 евродепутати, следвана от групата на социалистите и демократите (С&Д) със 141 депутати.

Нахлуването на Русия в Украйна, кризата с разходите за живот, енергийните доставки, изменението на климата и миграцията ще заемат важно място в предстоящата кампания.

Очаква се корупционният скандал, който разтърси Европейския парламент, наречен "Катаргейт", също да присъства в дебата, въпреки че въздействието му върху избирателите ще бъде трудно да се определи. Медийното внимание към съдебния казус значително намаля през последните месеци.

Изборите за ЕП се провеждат на всеки пет години и са най-големите транснационални избори в света. След изборите Европарламентът гласува, за да избере новия председател на Европейската комисия, която е изпълнителният орган на ЕС, както и за да одобри колегиума на членовете на Комисията в неговата цялост.