Издателят на сайта „Сакар нюз“ в Харманли и автор на „За истината“ Иван Атанасов е задържан от полицията за 24 часа

През последните седмици Атанасов е работил върху сигнали за подготвяна търговия с гласове преди изборите на 2 април

Иван Атанасов. Снимка: личен архив

Иван Атанасов. Снимка: личен архив

Издателят на сайта „Сакар нюз“ в Харманли и автор на „За истината“ Иван Атанасов е бил задържан за 24 часа от полицията по анонимен сигнал за притежание на старинни монети и предмети, носещи белези на културно-исторически ценности. Това съобщи самият Атанасов непосредствено преди задържането си около 11 ч. днес (zaistinata).

Час по-рано без заповед за обиск в дома на журналиста са влезли служители на ГДБОП и Районното управление на МВР в Харманли. По-късно обиск без съдебно решение е бил извършен и в офиса на издаваните от Атанасов сайт и вестник с името „Сакар нюз“. При двата обиска са били иззети предмети от лична колекция, които не са били укривани.

Според адвоката на задържания журналист – Димитър Аврамов, липсват основания  за 24 часовото задържане под стража, тъй като той е със съвършено чисто съдебно минало.

През последните няколко месеца Иван Атанасов публикува в разследващата платформа „За истината“ серия критични материали, свързани работата на кметовете и местните администрации в Харманли, Тополовград и Свиленград. След разкрит от Атанасов конфликт на интереси в края на миналата година беше уволнена съдията по вписванията Таня Станкова, дъщеря на депутата от ГЕРБ Георги Станков. Други текстове на Атанасов, отразяват смущаващи факти около търгове за възлагане на обществени поръчки и фактическо изпиране на стотици хиляди евро при залавянето им на гранично – пропускателните пунктове с Турция. През последните седмици Иван Атанасов е работил върху сигнали за подготвяна търговия с гласове преди изборите на 2 април.