Издигнаха паметник на героя на Украйна Александър Мациевски

снимка: фейсбук страницата на Сергей Наюмович

снимка: фейсбук страницата на Сергей Наюмович

В Киев беше издигнат паметник на един от героите на Украйна – Александър Мациевски.

Това е онзи украински военнослужещ, който бе разстрелян след като произнася фразата „Слава на Украйна“. Убийството на боеца от 163-ти батальон на 119-та самостоятелна бригада на Териториалната отбрана на Черниговска област бе документирано в руски клип, който обиколи целия свят и взриви потребителите в интернет.

„Гледам го и чак изкрещях: „Саша!“, разказва 67-годишната Параска Демчук, която видяла клипа, запечатал разстрела на сина й, станал жертва на руските престъпления. „Майчице, само ти да си ми жива, само жива да си ми! Така ме молеше, когато го чух за последен път на 29 декември“, разказва още опечалената Параска, прегръщайки тесте от снимки на загиналия си син. „Сякаш предчуствах, казах му, синко, ти себе си пази!“.

Тялото на Александър се връща в Украйна през февруари при една от размените на тела на загинали от двете страни на фронтовата линия и на 14 февруари е погребан под украински флаг, за който се е сражавал в гр. Нежин. Смъртта му остава неясна до 6 март, когато се появява клипът с разстрела на украинския военнопленник с цигара в устата веднага след думите „Слава на Украйна!“.

И днес опечалената му майка не престава да мисли и тъгува за него. Нито славата на героичния й син може да спре горчивите майчини сълзи.