Социалистите изключиха Божанков от ПГ на БСП

Явор Божанков

Явор Божанков

Общото събрание на ПГ на БСП за България единодушно изключи Явор Божанков от групата. По-рано днес той разкритикува съпартийците си в Народното събрание за позицията им срещу изпращане на оръжия за Украйна и заяви, че украинците ще бъдат победители в тази война. Божанков констатира от трибуната на НС, че от едната страна са диктаторите Русия, Северна Корея и Беларус, а от другата - демократичният свят и допълни че Москва ще загуби войната срещу Украйна. Другарите му го помолиха да напусне парламента и да освободи място на следващия кандидат в листата. 

Припомняме, че народният представител отсъства повече от месец. От "столетницата", а и самият депутат твърдят, че е бил изпратен в САЩ на обучителни курсове, семинари и срещи с републиканци , демократи и журналисти. Колегите му от останалите парламентарни групи обаче подозират, че е бил "разкаран", за да не присъства на гласуването за хартиената бюлетина в правната комисия, в която членува.

По този въпрос социалистът от Горна Оряховица също е срещу позицията на червеното ръководство. Ако беше гласувал в комисията, т.нар. "хартиена коалиция" нямаше да има мнозинство, въпреки че в пленарната зала в крайна сметка това нямаше да има особено значение, а промените в Изборния кодекс щяха да минат без значение какъв е гласът на Божанков.