Изключително събитие: Джесика Ланг с фотоизложба в София

Джесика Ланг

Джесика Ланг

Носителката на две награди "Оскар" Джесика Ланг идва в България, за да представи изложбата си с фотографии. Събитието ще се проведе на 4 юли в Националната галерия в София (Двореца) и е част от проекта "Майстори на фотографията", съобщават организаторите от Фондация "Мусиз".

Американската актриса, известна със свои роли както в киното, така и в театъра, в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Тя за първи път открива изложба у нас, която ще включва близо 120 черно-бели снимки. Много лични, почти интимни произведения, те са създадени по време на пътуванията й по света, посочват организаторите.

На откриването на изложбата тя ще бъде със своя галерист Хауърд Грийнбърг. Двамата ще проведат разговор пред публиката от 18:30 часа в Двореца. 

Джесика Ланг е привлечена от изразните средства на фотографията още преди да се посвети на актьорската си кариера. През 1967 г. Ланг печели стипендия да учи фотография в университета на Минесота, от която се отказва, за да се занимава с актьорско майсторство. По време на пребиваването си в Париж през 70-те години обаче се сприятелява с бележитите фотографи Робърт Франк и Дани Лайън, които ѝ помагат да развие, усъвършенства и фокусира погледа си.

Тя преоткрива тази си страст едва в началото на 90-те, когато получава като подарък фотоапарат Leica. Когато отново посяга към фотографията, тя първо документира своите близки. В книгата си "50 фотографии" Ланг пише, че си спомня как е разглеждала кутии със снимки като дете и е била много впечатлена възможността върху лента да се улови мимолетен момент като запис на времето и пространството. Оттогава и до днес не спира да снима, използвайки това изкуство като антидот за нестихващите емоции в Холивуд.

"От Юкатан през Русия до Скандинавия, от Минесота през Румъния до Етиопия, снимките на Ланг са едновременно кинематографично и традиционно фиксиране върху определено време и място. Въпреки че темите варират от традиционния американски карнавал до затънтена железопътна линия, затрупана от сняг, отново и отново се затвърждава чувството, че светлината е истинската тема на снимките. Ланг не може да избяга напълно от влиянието на кинематографията. 

Очарованието на нейните снимки идва от усещането за кино в тях – атмосферата, драматичното осветление и блестящо уловените моменти, които сякаш разказват истории. Ланг обозначава мястото само като заглавие и не датира снимките си, което още повече акцентира върху тяхното безвремие", разказват организаторите, цитирани от БТА.

Джесика Ланг е родена и израснала в Клокет, известна е с участията си в "Кинг Конг", "Тутси", "Пощальонът винаги звъни два пъти", "Франсис", "Синьо небе" и "Сивите градини". Сред по-младите е известна с участието си в американския сериал "Американска история на ужасите".

Тя е тринадесетата актриса в историята, удостоена с Тройната корона за актьорско майсторство, след като печели две награди "Оскар", три награди "Еми", една награда "Тони", една награда на Гилдията на филмовите актьори и пет награди "Златен глобус".

Фотографиите ѝ са излагани в музея "Джордж Ийстман" в Рочестър, щата Ню Йорк (2009); Музея за мултимедийно изкуство в Москва (2014); Галерията за художествена фотография в Ню Орлиънс (2014); Центъра за изкуство "Санта Моника" в Барселона (2015); Културния център на Кашкайш в Португалия (2015); галерията "Хауърд Грийнбърг" в Ню Йорк (2008, 2013, 2016, 2019, 2020); MOPA – Музея за фотографски изкуства в Сан Диего (2013); Градската галерия "Сан Бенито" във Валядолид и Културния център "Нимайер" в Авилес, Испания (2011); Градската галерия BWA в Бидгошч, Полша (2016); галерията "Алта" в Париж (Paris Photo 2023) и др.

Джесика Ланг е първият носител на почетната награда на Музея "Джордж Ийстман" през 2009. Сред нейните книги са дебютната ѝ монография "50 фотографии" (PowerHouse, 2008), "В Мексико" (RM, 2010) и детската книга "Става дума за едно малко птиче" (Sourcebooks, 2013). На партньора си от 26 години, драматурга и актьора Сам Шепърд, който ѝ подарява първия фотоапарат, тя посвещава книгата си "Магистрала 61" (2019).