Израел откри втори команден център на Хамас под болница, има ли там заложници?

Видео показва памперси, детски шишета с биберони, заедно с колани за камикадзета, оръжия и гранатомети

Израел обяви, че е открил команден център на радикалната групировка Хамас под втора болница в Газа, предаде БНТ.

Бяха показани кадри, на които се виждат взривни вещества, оръжия и гранатомети. Твърденията са, че те се намират под детската болница в град Газа. Предположенията са, че там може би има и заложници заради кадри с импровизирана кухня.

Говорителят на военните Даниел Хагари, който е бил в подземията, беше категоричен, че радикалната палестинска групировка "Хамас" използва болниците като инструмент във войната.

"Под болницата, в мазето намерихме команден център на "Хамас". Жилетки за самоубийствени атентати, гранати, автомати "Калашников", експлозиви, ръчни противотанкови гранатомети и други оръжия, компютри, пари. Намерихме и следи, които свидетелстват, че "Хамас" са държали заложници в болницата", каза Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Предположенията са, че там е имало и заложници. На видеото се виждат памперси, детски шишета с биберони, обособени като бани и тоалетни помещения. Според Световната здравна организация, най-голямата болница в Газа - Ал-Шифа, вече не може да погребва мъртвите, ситуацията е отвъд критичната. Животът на десетки недоносени бебета и най-малко 45 души, които се нуждаят от хемодиализа, е застрашен, каза говорител на ООН. Тел Авив обяви, че започва да трансфер на кувьози към Газа, но подробности не са известни. Хамас отрича да използва подземията на болнични центрове за командни центрове.

Ройтерс публикува аудио запис, на който от въоръженото крило на Хамас твърди, че са готови да освободят 70 заложници в замяна на петдневно примирие, което предполага прекратяване на огъня и достъп на хуманитарна помощ до цялата територия на ивицата Газа.

Бебета са починали в Ивицата Газа заради недостиг на гориво в болниците
Според записа Израел отлага и не иска да плати цената на тази "сделка". Хамас и преди са обещавали да освободят заложници, но не са го правили, напомня агенцията. Публикация на "Вашингтон Поуст" твърди, че Хамас и Израел са близо до постигането сделка за освобождаване на заложници,. Става дума предимно за жени и деца, като в замяна Тел Авив ще пусне палестинци от затвори в Израел, твърди източникът на изданието.

Атаките от израелска и палестинска страна продължават. Тази сутрин беше поразено Министерството на комуникациите в Газа, контролирано от Хамас. Вашингтон призова здравните заведения да бъдат защитени и поиска удължаване на хуманитарните паузи.