Израел разшири операциите си около Хан Юнис, в Давос обсъждат войната

Регионът да се обедини, "за да изключи Иран"

Израел разшири днес операциите си в района около град Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа.

Близкоизточната криза беше една от темите в дискусиите на Световния икономически форум в Давос, където през втория ден на събитието участваха американският държавен секретар Антъни Блинкън и иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан.

Йордания обвини Израел, че при настъпление в Хан Юнис в южната част на ивицата Газа е нанесъл сериозни щети на йорданска полева болница в града. Израелската армия засега не коментира.

"Страданието разбива сърцето ми. Въпросът е какво трябва да се направи." - посочи държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън на Световния икономически форум в Давос.

Той заяви, че Израел няма да се почувства истински сигурен, докато няма път към създаването на палестинска държава. По думите му, ако Израел бъде приобщен към Близкия изток, регионът може да се обедини, за да изключи Иран и неговите съюзници като йеменските хути.

Американският първи дипломат определи Техеран като "най-големият повод за притеснения от гледна точка на сигурността". 

Думите му идват след снощните ирански удари в съседен Пакистан, след като Техеран атакува по-рано цели в Ирак и Сирия. Според ирански медии ракетният удар е бил насочен срещу бази на радикалната сунитска групировка "Джаиш ал Адъл", "Армия на справедливостта".

Външният министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан заяви в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, че "нито един от гражданите на приятелската и братска страна Пакистан не е бил обект на ирански ракети и дронове".

В отговор на снощното нападение Пакистан отзова своя посланик от Иран и не позволява на иранския посланик да се завърне в Исламабад.