Унищожават с роботи тунелите на "Хамас" заедно с бойците в тях и взривните капани

Досега са унищожени около 100 тунела, без да се включват тези, които са били бомбардирани при израелските въздушни удари

Израелски военни инженери започнаха с разрушаването на тунели на "Хамас" в части от ивицата Газа, които са преминали под контрола на армията в резултат на сухопътната операция. За унищожаването на тунелите се използват различни видове роботи и експлозиви, съобщи "TVP World".

ЦАХАЛ унищожават тунелите, заедно с укриващите се в тях бойци на "Хамас" и взривните капани, поставени в подземните скривалища.

Досега са унищожени около 100 тунела, без да се включват тези, които са били бомбардирани при израелските въздушни удари.

Високопоставен израелски офицер заяви, че армията унищожава входовете на подземните коридори и маршрутите, водещи по-нататък, превръщайки тунелите в "зони на смъртта".

Генерал Яир Голан, бивш заместник-командир на израелските отбранителни сили, описва тунелите на "Хамас" като място, в което израелските войски не трябва да влизат при никакви обстоятелства. По думите му, задачата е да се открият входовете на тунелите и да се блокират или да се пусне димна завеса под земята, за да се принуди врагът да излезе или да нанесе щети.

"Днес израелската армия разполага с всички възможности за ефективно справяне с тунелите. Тя разполага с всички необходими знания и ресурси. Ако "Хамас" остане в тунелите, те ще се превърнат в смъртоносен капан", заяви генералът.

ЦАХАЛ разговорно наричат тунелите, построени от "Хамас" през последните 15 години, "метрото на Газа". Те образуват огромен лабиринт, в който се съхраняват ракети, оръжия и боеприпаси, а също така дават възможност на бойците да се придвижват незабелязано. Израелските военни твърдят също, че в тях се намират важни командни и контролни центрове на "Хамас".