Изрисуваха с цветовете на Украйна комунистически паметник в Борисовата градина

Руското посолство изригна с пропагандни внушения

Паметникът на загиналите „в борбата с антифашизма“, който е поставен в Борисовата градина по време на комунистическия режим, беше изрисуван с цветовете на украинското знаме. Върху монумента е изписан и текст: „Слава на Украйна! Слава на героите!“

От посолството на Русия реагираха остро, като заявиха, че „украинските вандали“ не ценят жертвите на „българското антифашистко движение“.  Всъщност не е известно каква е етническата принадлежност на авторите на акцията, тъй като огромната част от участниците в протестите срещу руската агресия са българи.

В профила си във Фейсбук от руското посолство отново се опитват да вменят на украинците принадлежност към нацизма, като казват, че „особено цинично изглежда хитлеристката свастика на централната плоча на мемориала“. В действителност на плочата е изписан легнал знак „Z“, следва знак за равенство, а след него е изписана хитлеристката свастика – очевидно не като прослава нацизма, а като послание, че днешният режим на Путин и този на Хитлер са идентични. Припомняме, в демократичните общества знакът „Z“, който стана отличителен белег на руските агресори в Украйна, се възприема като новата свастика и в някои страни той вече е забранен.  

Изхождайки от историческата истина,  действително има оскверняване, но то е от страна на авторите на самия паметник. Върху  монумента, който е плод на подкрепяния от Кремъл комунистически режим, е поставено веруюто на Христо Ботев: „Който падне в бой за свобода, той не умира“. Самият Ботев обаче ясно е предупреждавал за зловредната роля на Русия в по отношение на българския народ, затова използването на неговото слово като аксесоар към такъв паметник е поругаване на заветите и паметта му.