Кадрови промени в "Лукойл" - Инна Дарий поема българската рафинерия

Инна Дарий е новият генерален директор на швейцарската компания Litasco SA, собственик на "Лукойл", съобщава агенция "Интерфакс". Именно Litasco SA е основният акционер в "Лукойл Нефтохим" в Бургас, която предизвиква политически трусове у нас от два месеца насам. 

Инна Дарий поема поста от Назим Сюлейманов, като от "Лукойл" не коментират кадровите промени.

39-годишната Дарий се присъединява през април 2013 г. към Litasco Group в централата в Женева като директор по търговското финансиране. Две годино по-късно е назначена за ръководител на групата за търговско финансиране. Тя е завършила Московския университет със специалност "Математическа теория на интелигентните системи" (приложна математика) и започва кариерата си през 2005 г. в руското подразделение на ABN Amro Bank.

Нейното назначение за генерален директор на базираната в Швейцария компания е интересно, с оглед на готвената продажба на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим". Първоначално за такива намерения съобщи вицепремиерът Асен Василев, а от компанията отрекоха. Няколко дни по-късно обаче намерението да се търси купувач за рафинерията бе признато официално от "Лукойл". 

Днес изтече новината, че Баку е готов да разгледа възможността за закупуване на нефтената рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" в България, ако получи конкретно предложение.

"Ако бъде направено предложение за закупуване на петролната рафинерия в Бургас, SOCAR (Държавната петролна компания на Азербайджан) и нашето правителство са готови да го разгледат", заяви посланикът на Азербайджан в София Хюсеин Хюсеинов пред Евронюз.

Дипломатът допълни, че за обсъждане по същество трябва да има конкретно предложение, "каквото засега няма".