Как един рапър, възхвалявал германската фракция "Червена армия", подпали Испания

По улиците на Барселона

По улиците на Барселона

Барселона ври и кипи: след ареста на известния рапър Пабло Хасел всяка нощ в каталунската столица се стига до тежки безредици. Какво се крие зад тези протести?

***

Седма поредна нощ продължиха безредиците в Барселона, а събралите се демонстранти отново настояха за освобождаването на известния рапър Пабло Хасел, който бе осъден заради туитове, съдържащи обиди към монархията и възхвала на насилието.

Междувременно над 200 творци и хора на изкуството подписаха манифест в подкрепа на Хасел - сред тях такива известни личности като режисьора Педро Алмодовар и актьора Хавиер Бардем. Централното искане в манифеста е да се отменят законови текстове, които могат да ограничават свободата на словото.

За какво точно става дума на тези протести?

В случая става дума основно за Закона за сигурност на гражданите, приет от правителството на премиера Рахой през 2015 година. Настоящата власт вече изрази готовност въпросният закон да бъде преразгледан и променен, с което на практика прие исканията на демонстрантите. Протестите обаче въпреки това не стихват.
Може би защото на тези протести не става дума само за свободата на словото. Когато демонстранти показват среден пръст на медиите, когато атакуват офис на голям вестник, хвърлят камъни и бутилки срещу полицаите и подпалват контейнери - всичко това определено говори за нещо друго. Някои от демонстрантите дори наричаха силите на реда убийци и палачи.

Сепаратизмът на Каталуния накара мнозина испанци да гласуват за крайно десните. Понятия като отечество и национално величие предопределиха техния избор. Испания се плъзга към нов радикален национализъм.

Склонни към насилие радикали използват случая с Хасел за разпалването на размирици - и то не само в Мадрид и Барселона. След ареста на рапъра се мобилизираха както антикапиталистически групировки, така и представители на автономните анархистични среди. Всички тези „антисистемни сили“ са убедени, че трябва да водят битка срещу „свинщината в държавата“.

„Арестуваха го, защото назовава несправедливостите, които този режим ежедневно създава. В Испания няма демокрация, ние продължаваме да живеем във фашистка държава. Затова трябва да излезем на бой“, казва един от демонстрантите.

Централният мотив на протестиращите каталунци

Хасел се превърна в символна фигура предимно в Каталуния и основно в средите на радикалните сепаратисти. Рапърът, който атакува короната, изразява мнението на мнозина каталунци, за които монархията е символ на омразната централна власт в Мадрид. Неговият арест е за тях поредното доказателство за систематичното потискане на Каталуния. Именно това е централният им мотив за участие в протестите. И сякаш никой вече не си спомня за предишните сексистки туитове на Хасел, нито пък за изразената от него възхвала на терористични групировки, сред които и германската „Фракция Червена армия“. (https://www.dw.com/bg)