Как паметник на Червената армия в Чехия бе превърнат в „знак на паметта“

Автор на снимката: Pavel K řivohlav ý

Автор на снимката: Pavel K řivohlav ý

Не само в България има неистово желания и страст към съхраняването на паметници на Червената армия и поставянето на монументи на руски воини. Все едно дали те ще останат реални „места на памет“ или ще бъдат просто някакви знаци, повечето от които без особено съдържание.

Добър пример как един паметник на Червената армия може да бъде превърнат в „знак на паметта“ е метаморфозата, която претърпява монумента на руски войник в град Литомержица, Чехия.

Неизвестен жител на града решил да изрисува пиедестала на паметника на Червената армия в местен парк, превръщайки го визуално в пералня. За да бъде още по-знакова символиката, част от статуята на съветския войник залял с червена боя. Така от символ на Червената армия „освободителка“ преобразеният монумент придобива не само нова визия, но и друго съдържание – памет за едно мракобесно минало, което повече никога не трябва да се повтаря. 

Според граждани на Литомержица този паметник е превърнат в „най-коректния постамент на руските воини“.

Информация за смелата инициатива е поместена на страницата на Фейсбук-групата „Гражданска инициатива за демонтиране на паметниците на съветската армия“.