Какво е значението на коефициентите при спортните Залози

Ако за първи път отваряте сайт за спортни залози, например - Bet365, вероятно се чудите какво означават онези цифри, които стоят до различните отбори и състезатели. Например, какво означава цифрата 1.50, която стои до името на Ливърпул за мача им с Лийдс? 

Какво е коефициентът?

Това са т.нар. коефициенти, като днес ще говорим именно за тях. Заедно с размера на за-лога, именно коефициентите определят каква печалба бихме имали, ако залогът ни се окаже успешен. При десетичните ставки, например, печалбата ни се определя след като умножим коефициента по залога, т.е. - колкото по-висок е коефициентът ни, толкова по-голяма ще бъде и нашата печалба.

Как букмейкърите определят какви да бъдат коефициентите?

Букмейкърите определят коефициентите спо-ред шансовете за успех, които имат различните отбори/състезатели. Иначе казано, колкото по-голям фаворит е даден тим, толкова по-нисък ще бъде неговият коефициент. И об-ратното - колкото по-голям аутсайдер си, толкова по-висок ще бъде коефициентът за теб.

Това е причината, поради която много хора обичат да залагат на аутсайдерите, търсейки изненада. Ако се получат изненадващи резултати, тогава високите коефициенти със сигурност ще доведат до добри печалби. Това обаче се случва трудно, тъй като шокиращите резултати не са чак толкова много в спорта. Има и друг тип играчи, които изобщо нямат навика да търсят изненади. Те играят, зала-гайки на фаворитите, но правейки го с по-големи суми, за да може да има и по-добра печалба. Това също крие известен риск, защото фаворитите не винаги печелят.

Можем ли да вярваме всеки път на коефициентите?

Да се вярва сляпо на коефициентите, фиксирани от букмейкърите, не е нещо, което трябва да правите. Да, те могат да ви дадат една добра идея за това кой отбор е фаворит, и кой е аутсайдер, но само дотам. Изхождайки от тази информация, най-добре е да направите собствен избор, базиран на проучването, ко-ето сте направили за дадена среща. Само за-щото букмейкърът смята даден отбор за фаворит, това не означава, че той непременно ще спечели. Но пък е вероятно, малко или много.

Следете за промените, които букмейкърите правят в коефициентите си

Ако дадена среща е след няколко дни, да кажем, съветваме ви да следите как се движат коефициентите за нея при вашия букмейкър. Операторите следят непрекъснато какво се случва при дадените отбори/състезатели. Всяко едно нещо, което може да окаже влияние на крайния резултат впоследствие, се взима предвид от букмейкъра. 

Нека ви дадем пример. 

Ако най-добрият играч на даден отбор се контузи, букмейкърът може да направи корекция на коефициентите. Даже, почти сигурно ще го стори. Ако следите как се движат ставките, така можете да видите дали везните не се накланят в полза на единия или другия състав. Това е изключително ценна информация, която е добре да имате, за да направите пра-вилния залог.

Какви видове коефициенти има?

На различни места по света се използват различни видове коефициенти. Те могат да бъдат:

Дробни
Десетични
Американски
Американски - дробни

В България използваме десетичните коефициенти, които са вероятно най-популярните и в световен мащаб. Понякога ги наричат “европейски”, защото са широко разпространени на Стария континент. 

Сред най-известните коефициенти са и дробните. Те са може би най-старите, които историята помни. Изглеждат по този начин - 2/9, 5/7, 25/1 и т.н. Изразени като дроби, те символизират нетната сума, която бихте могли да спечелите, свързано със залога ви.

Заключение

Както уточнихме, в България се използват предимно десетичните коефициенти. Нашият съвет е да си дадете малко време, преди да свикнете изцяло с начина, по който букмейкърите формулират своите ставки. Когато го сторите, тогава ще ви стане още по-лесно да правите правилните и печеливши залози. Пожелаваме ви късмет!