Калин Стоянов: Най-много гласове се купуват в Бургас и Варна

Между 50 и 100 лв. струва един глас

Калин Стоянов

Калин Стоянов

"До момента имаме получени общо 62 сигнала за нарушаване на изборния процес. Между 50 и 100 лева върви цената, като най-много гласове се купуват в Бургас и Варна." 

Това заяви пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

По-рано днес във Варна и областта се проведе специализирана акция срещу нарушителите на изборните права на гражданите, при която бяха задържани десетки лица.

"Имаме образувани 26 досъдебни производства, като в тази цифра не влиза специализираната полицейска операция, която се проведе днес на територията на Област Варна, която е срещу купения вот, както и противоставие на битовата престъпност", обобщи вътрешният министър, като уточни, че в резултат на действията на служителите на МВР има образувани 45 досъдебни производства - 12 от тях са за престъпления против политическите права.

Стоянов обяви, че са извършени процесуално-следствени действия на 14 адреса, като оттам са иззети множество списъци, дебитни карти, мобилни апарати, както и финансови средства.

"Освен това има намерени и иззети наркотици по време на операцията. Има установени и две лица, които са обявени за издирване, като за едното дори има и европейска заповед за арест." - съобщи той във връзка с акцията във Варненско.

Акцията, която се провежда днес във Варна и това, което предстои през следващите дни, обясни вътрешният министър, е на база на получени оперативни сигнали.

По думите му, цените за купуване на гласове са между 50 и 100 лева. Основните схеми са свързани с опрощаване на дългове и друг вид социални помощи, които могат да се отпускат на хората, като дърва за огрев и други. /БГНЕС