Проф. Кантарджиев упрекна управата на София за кърлежите: Допуска се безгрижие към здравето!

С комарите може да има много големи проблеми

Проф. Тодор Кантарджиев, снимка: архив

Проф. Тодор Кантарджиев, снимка: архив

Най-тежките алергии започват около 24 май, когато е цъфтежът на житните растения. Сега е бурният цъфтеж на цветята и овощните дървета, заяви пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 

"Тази година обаче пролетта дойде по-рано, затова и масово алергиите ще се проявят в началото на май", изтъкна той. 

С комарите може да има много големи проблеми, защото в София и Подунавието не се взеха мерки за обработка на водоемите, каза още Кантарджиев.

По темата с кърлежите бившият директор на НЦЗПБ отправи критики, че "в момента се допуска безгрижие към здравето на народа" и "гражданите в София много не виждат пръскане и косене, когато е сухо".

Вали ли дъжд, пръскането срещу кърлежи е неефективно, предупреди той, като добави, че показателно ще е колко ще бъдат случаите на Лаймска болест през лятото.

По-голям брой на ухапаните от кърлежи през тази пролет регистрират в РЗИ-Варна.

През миналата година за периода 29 март – 4 април са били отчетени 7 случая, докато тази година са 36.

"За първата седмица на април има рязко повишение – 36, за втората – 25", отбелязва Анка Баева, която отговаря за противоепидемичния контрол в РЗИ–Варна.

Времето благоприятства развитието на кърлежите. Миналата година през този период беше по-хладно. Ако има дъждове, пръскането е безсмислено, защото препаратът се отмива.

Добре е кърлежът да се свали от медицинско лице.