Каракачанов разрешил полет на руски самолет с ракети за Сърбия

Въоръжението на „Панцир“ се състои от 12 ракети земя-въздух

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е разрешил на руски самолет, транспортиращ съвременни руски зенитноракетни комплекси за Сърбия, да прелети над територията на България.

„След разрешение на министъра на отбраната и след съгласуване с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, съгласно действащата нормативна уредба бе даден положителен отговор за извършване на полети от руски самолет, пренасящ зенитноракетен комплекс „Панцир 1“ за Република Сърбия“, съобщиха от българското външно министерство.

На 24 октомври 2019 г. сръбският президент Александър Вучич обяви, че Белград е поръчал комплекса „Панцир“. Той е предназначен за близка защита на граждански и военни цели от въздушни атаки при всякакви метеорологични условия, климат и радиоелектронна обстановка, денем и нощем.

Въоръжението на „Панцир“ се състои от 12 ракети земя-въздух, готови за изстрелване (по шест ракети във всеки контейнер). Ракетите имат максимален обсег от 30 км и са оборудвани с бойна глава с тегло 20 кг. Въоръжението на комплекса включва също 30-мм оръдие с обсег до 4 000 м и височина до 3 000 м.

Ракетите се използват за борба с цели в далечна зона на обхват, докато оръдието се използва за унищожение на цели в близка зона.

Доставките на комплекса „Панцир“, според информация на руските медии, трябва да се осъществят в края на февруари.

Наличието на съвременните руски зенитноракетни комплекси на територията на Сърбия изглежда тревожно за съседните държави-членки на НАТО – Румъния, България, Гърция и Унгария, защото сърбите ще могат да заплашат техните ВВС. ("Вести.бг")