„Катаргейт” навлиза в нова фаза - битка за екстрадиция на заподозрян

Става дума за Андреа Козолино, евродепутат от Южна Италия

Куфари, пълни с евро, са иззети от апартаменти в Брюксел, а няколко членове на ЕП са затворени зад решетките в очакване на съдебен процес.

Сега се разгаря и битка за екстрадиция между белгийски следователи и италиански съдии.

Андреа Козолино, евродепутат от Южна Италия от 2009 г., е обвинен във вземане на подкупи от чужди държави с цел оказване на влияние върху Европейския парламент - обвинения, които той отрича.

Той е един от четиримата настоящи и бивши евродепутати, които са въвлечени в разследването "Катаргейт", което се съсредоточава върху твърденията, че Катар и Мароко са плащали на група, базирана в Брюксел, за да влияе на законодателите в ЕС.

Катар категорично отрича да е извършил каквото и да било нарушение, а Мароко обяви, че се защитава от "съдебния тормоз" и "медийните атаки".

На 11 април съдиите ще решат дали 60-годишният Козолино ще напусне домашния арест в южния италиански град Неапол и ще бъде отведен в белгийски затвор по силата на европейска заповед за арест.

Адвокатът му заяви пред Би Би Си, че прокурорите се опитват да "видят дали той ще се пропука", и настоява за повече подробности относно обвиненията срещу Козолино - както и за гаранции, че здравето на клиента му няма да пострада в белгийския затвор.

В парламентарен доклад от януари се казва, че Козолино е заподозрян в "защита на интересите на чужди държави в Европейския парламент... в замяна на парични суми".

Дни по-късно прокурорите издадоха европейска заповед за арест на евродепутата. Той беше задържан за кратко, след което беше поставен под домашен арест.

Адвокатът му Федерико Конте, обаче, заяви пред Би Би Си, че заповедта е "напълно неясна, частична, а понякога дори липсва прозрачност".

"Къде се е случила корупцията? Кога? С какви средства - в брой или чрез банкови преводи? От кого?", каза той. "Ако белгийският прокурор разполага с доказателства за вината на г-н Козолино, защо не ги покаже?"

"Нашето подозрение е, че те смятат, че в затвора Козолино... ще бъде по-склонен да признае или да обвини и други", заяви Конте.

Съдиите в Неапол, които следващия вторник трябва да вземат решение за евентуалната екстрадиция на г-н Козолино, вече два пъти отложиха решението си, тъй като очакват повече информация от белгийските прокурори.

Адвокат Конте обвини белгийските затвори в пренаселеност и "недостатъчни и остарели" помещения. Според адвоката италианските съдии са разрешили на г-н Козолино да остане у дома, тъй като той има сърдечни проблеми, а Конте не вярва, че в белгийския затвор той ще получи подходящи грижи.

Адвокатът се позовава на доклад на Съвета на Европа от 2022 г., в който се подчертава "пренаселеността" и "явно недостатъчните" здравни услуги в четири белгийски затвора, четири години след като органът призова Белгия да подобри условията в затворите си, особено в периодите, когато персоналът на затворите стачкува.

Но Алберто Алемано, професор по право на ЕС в HEC Paris, отхвърли твърденията на Конте като "измислени". Той го обвини, че "използва здравословното състояние на Козолино, за да опетни по някакъв начин... едно много трудно разследване, касаещо цяла Европа", твърдейки, че това е тактика на забавяне. /БГНЕС