Казахстан даде знак към Русия: вкара в затвора наемник на "Вагнер"

Астана отказва да подкрепи инвазията на Москва и анексирането на украинска територия

Снимка архив

Снимка архив

Казахстан е вкарал в затвора мъж, който се е сражавал за руската наемническа група "Вагнер" в Украйна, с което даде знак за недоволството си от войната, докато все повече се разграничава от Москва, предаде АФП.

Астана поддържа тесни икономически и политически връзки с бившия си съветски съсед, но отказва да подкрепи инвазията на Москва или анексирането на украинска територия.

Съдът в Карагандинската област на Казахстан разкри, че през август е вкарал в затвора за шест години и осем месеца неназован наемник на Вагнер.

Мъжът от отдалечено село е бил вербуван да се присъедини към "Вагнер" чрез управляваната от Москва социална мрежа VK и е бил примамен от финансовото възнаграждение, заяви съдът.

След като пътува до Русия за военно обучение, той е изпратен в украинския град Бахмут, където според съда "участва в бойни операции, насочени към подкопаване на конституционния ред и нарушаване на териториалната цялост на Украйна".

По-късно той е ранен и освободен от длъжност.

"Съдът призна (на подсъдимия) искреното разкаяние като смекчаващо вината обстоятелство", се казва в решението, като се добавя, че срокът на наказанието му е по-малък от предвидените в закона от седем до десет години.

Финансовото му възнаграждение е било конфискувано като част от присъдата.