Опозиционният кандидат Кемал Кълъчдароглу призовава за промяна в Турция

Той има лека преднина пред Ердоган

Кемал Кълъчдароглу

Кемал Кълъчдароглу

Хиляди хора се събраха на митинг в Истанбул, за да изразят подкрепата си за опозиционния лидер и кандидат за президент на Турция Кемал Кълъчдароглу, предаде Евро нюз.

Седмица преди президентските и парламентарните избори в страната, последните социологически проучвания показват, че той има лека преднина пред настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган.

Социологическите проучвания сочат, че ще има напрегната надпревара както на президентските, така и на парламентарните избори, която ще определи не само кой ще ръководи Турция, но и каква роля ще играе тя на международната сцена.

Мнозина се питат дали Кълъчдароглу може да победи президента ветеран, който е най-дългогодишният лидер на страната.

Кандидатът на опозицията спечели подкрепата на останалите петима лидери на опозиционния алианс от шест партии, както и на кметовете на два големи града - Истанбул и Анкара.

Коалицията обеща да обърне тенденцията на отстъпление от демокрацията и репресиите срещу свободата на словото и инакомислието при Ердоган, като се стреми да премахне въведената от него мощна президентска система, която концентрира огромна власт в ръцете му.

Краят на ерата Ердоган?

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е на власт от 20 години и използва харизмата си, за да постигне многобройни победи.

Тези избори на 14 май обаче може да се окажат най-трудните за него, тъй като се провеждат в момент, когато Турция е изправена пред икономически сътресения и висока инфлация.

Президентът агресивно намалява лихвените проценти като част от своя нестандартен икономически подход. Тези съкращения доведоха до 24-годишен връх на инфлацията от над 85 % през октомври, след което през март тя спадна до близо 50 %. Последвалата криза на издръжката на живота обхвана турските домакинства и сви доходите и спестяванията.

Освен това турският лидер се сблъсква и с недоволство заради реакцията на кабинета му на опустошителното земетресение през февруари, при което загинаха над 48 000 души в страната и бяха разрушени над 100 000 сгради и домове.

Правителството на Ердоган беше критикувано за слабата си реакция на бедствието и за това, че не е подготвило страната за мащабно земетресение. Самият той призна, че е имало недостатъци в първите дни на земетресението през февруари, но настоя, че ситуацията бързо е била овладяна.

Някои се питат и дали Ердоган би се съгласил на мирно предаване на властта, ако загуби. През 2019 г. той оспори резултатите от местните избори в Истанбул, след като управляващата му партия загуби кметското място там, само за да претърпи още по-смущаващо поражение на второто гласуване. /БГНЕС