Киев се готви за план "Б", ако САЩ не подкрепи финансово Украйна

По думите на украински ветеран врагът ще се "вкопава в отбрана, изкопавайки три линии окопи"

Съществува заплаха американските власти да не подкрепят предоставянето на десетки милиарди долари помощ за Украйна за следващата година. В този случай Украйна трябва да премине към „план Б“.

Бившият ротен командир на батальон „Айдар“, ветеран от руско-украинската война Евгений Дикий, каза в интервю за Radio NV, че „ако Конгресът на САЩ не ни отпусне тази помощ, тогава всичко, което можем да направим, е просто да преминем в отбрана“. „Това е точно вкопаване в отбраната, изкопаване на три линии окопи...”, каза той.

Според него „план Б става все по-вероятен. Последните сигнали от Вашингтон са крайно неприятни – че няма да постигнат споразумение, посочи украинският военен.

На 18 януари стана известно, че президентът на САЩ Джо Байдън е провел среща в Белия дом с ръководството на Конгреса и е призовал за бързо предоставяне на допълнително финансиране в подкрепа на украинската държава. Американският лидер подчерта, че по-нататъшното бездействие на Конгреса заплашва националната сигурност на САЩ, НАТО и останалия свободен свят.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че краят на януари е крайният срок за одобрение на помощта на САЩ за Киев, така че забавянето да не се отрази на ситуацията на фронтовата линия, пишат Факти.бг.