Кирил Маричков: На протеста има и комунистически искания, по-страшно е, когато чалгаджии пеят песните ми, а не стачкуващите

Кирил Маричков

Кирил Маричков

„Нито съм давал, нито не съм давал съгласие да се пее „Аз съм просто човек“ на протестите. След като тази песен вече е записана, мисля, че всеки, който иска, може да я пуска без да иска съгласието ми. Според закона за авторското право би трябвало да ми искат разрешението за нов запис и за кавър“. Това заяви пред Faktor.bg Кирил Маричков, чиято емблематична песен от падането на комунизма „Аз съм просто човек“ звучи по площадите и днес.   

„И да имам нещо против някой да ми изпълнява песента, никога няма да му кажа „няма да я пееш“. Дори и да имам против, на никого няма да забраня да пее мои песни. Може и да ми харесва, защото съм чувал чалгаджии да пеят мои песни и не ми е харесвало как ги правят. Протестите имат напълно противоречащи искания, отричащи се едно от друго неща. Някои от тях са напълно комунистически изисквания, а други са точно обратното. Много ми е трудно да обединя в едно хората на площадите. Искането е „да дойдат другите“, но кои са те, какво ще направят, никой не казва. Познавам двама от „отровното трио“. Един път ходих на пл. „Орлов мост“ и попитах – да ми кажат какво конкретно искат. Аз не искам да взимам отношение. Който иска, да пее песните. Казах ви, попадал съм и на по-неприятни случаи. От една страна искам да се оправят някои неща. През 2013 г. правихме протест срещу Делян Пеевски. Той стана ли по-малко богат? Сега искат да се сменят някои неща в конституцията. Дори и това не е ясно – какви промени искат?“, каза още Маричков.