5 Декември, 2025
/

Тиквена угодия

Тиквена угодия

снимка: Faktor.bg

Угодия идва от глагола "угаждам" - да си направиш нещо толкова вкусно, че чак да си оближеш пръстите

Много са зимните изкушения, които може да приготвите от тиква. Предлага ме ви една вкусна и лесна рецепта 

ТИКВЕНА УГОДИЯ

Угодия е дума, която и днес се използва от родопчани, но е позната и в други райони на страната. Етимологията й идва от глагола „угаждам“ -  да си направиш нещо толкова вкусно, че чак да си оближеш пръстите.

Необходими продукти:

1 тиква цигулка (бяла тиква)

350 гр шарено свинско месо (или пилешки гърди)

1 глава праз

Сушени домати

Сушена червена чушка

3-4 кралски печурки

Черен пипер на зърна

Горска мащерка (риган)

Сол

Начин на приготвяне: 

За да приготвите ястието ви трябва долната тумбеста част на тиквата, в която се намират семките. Тя прилича на гювече или малко гърне.

Изчистете семките от тиквата, посолете вътрешността й и обилно я  намажете с олио или зехтин за готвене, или с друга предпочитана от вас мазнина.

След това нарежете измитото предварително месо на хапки, изцедете го от водата и осолете на вкус. Оставате го да престои поне 2 часа, защото това ще го направи по-крехко.

Изчистеният стрък праз нарежете на малко шайби. Измийте гъбите и ги нарежете във форма, каквато вие желаете. Ако гъбите са малки, може да ги оставите и цели.

Сложете месото в подходяща тенджера с предпочитана от вас мазнина и леко запържете. След това добавете нарязаните праз и гъби, и няколко зърна черен пипер. Оставете яденето да къкри на средно силен огън докато се сготви. Преди да свалите месото от огъня, прибавете нарязаните на ситно червени сушени домати и изчистената червена чушка. Накрая поръсете с горска мащерка или риган, разбъркайте, за да се смесят вкусовете от месото с тези на сушените зеленчуци и ароматите от подправките.

Тиквата напълнете с приготвената плънка и я сложете да се пече в предварително загрята фурната. Угодията трябва да е готова след  около 50 минути. Ще познаете, че тиквата е изпечена когато коричката й омекне, а по ръбчето хване лек загар.

През това време вкусът на тиквата се е смесил с ароматите на предварително задушеното месо, гъби, праз, сушени зеленчуци и подправки.

Тиквената угодия може да поднесете цяла на масата, защото ястието е много ефектно и със сигурност ще впечатлите гостите си.

Ако сте използвали тиква цигулка, от нейната горна месеста част може да си направите

тиквена крем супа,

която може да поднесете преди угодията. Приготвянето й е изключително лесно, достатъчно е само да имате прясно мляко или смета, масло и самардала. 

Обелена и нарязана тиквата на малки кубчета задушете с много малко вода, зехтин или олио, и малко сол. Когато тиквата омекне, пасирайте я и към кремообразната текстура добавете прясно мляко или сметана до предпочитаната от вас гъстота. 

Оставете супата да поври за още 2-3 минути.

Поднесете тиквената крем супата в подходящи купички, като прибавите бучка масло и поръсите със самардала, за да подсилите вкуса и аромата на ястието.

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза