5 Декември, 2025
/

Тиквена угодия

Тиквена угодия

снимка: Faktor.bg

Угодия идва от глагола "угаждам" - да си направиш нещо толкова вкусно, че чак да си оближеш пръстите

Много са зимните изкушения, които може да приготвите от тиква. Предлага ме ви една вкусна и лесна рецепта 

ТИКВЕНА УГОДИЯ

Угодия е дума, която и днес се използва от родопчани, но е позната и в други райони на страната. Етимологията й идва от глагола „угаждам“ -  да си направиш нещо толкова вкусно, че чак да си оближеш пръстите.

Необходими продукти:

1 тиква цигулка (бяла тиква)

350 гр шарено свинско месо (или пилешки гърди)

1 глава праз

Сушени домати

Сушена червена чушка

3-4 кралски печурки

Черен пипер на зърна

Горска мащерка (риган)

Сол

Начин на приготвяне: 

За да приготвите ястието ви трябва долната тумбеста част на тиквата, в която се намират семките. Тя прилича на гювече или малко гърне.

Изчистете семките от тиквата, посолете вътрешността й и обилно я  намажете с олио или зехтин за готвене, или с друга предпочитана от вас мазнина.

След това нарежете измитото предварително месо на хапки, изцедете го от водата и осолете на вкус. Оставате го да престои поне 2 часа, защото това ще го направи по-крехко.

Изчистеният стрък праз нарежете на малко шайби. Измийте гъбите и ги нарежете във форма, каквато вие желаете. Ако гъбите са малки, може да ги оставите и цели.

Сложете месото в подходяща тенджера с предпочитана от вас мазнина и леко запържете. След това добавете нарязаните праз и гъби, и няколко зърна черен пипер. Оставете яденето да къкри на средно силен огън докато се сготви. Преди да свалите месото от огъня, прибавете нарязаните на ситно червени сушени домати и изчистената червена чушка. Накрая поръсете с горска мащерка или риган, разбъркайте, за да се смесят вкусовете от месото с тези на сушените зеленчуци и ароматите от подправките.

Тиквата напълнете с приготвената плънка и я сложете да се пече в предварително загрята фурната. Угодията трябва да е готова след  около 50 минути. Ще познаете, че тиквата е изпечена когато коричката й омекне, а по ръбчето хване лек загар.

През това време вкусът на тиквата се е смесил с ароматите на предварително задушеното месо, гъби, праз, сушени зеленчуци и подправки.

Тиквената угодия може да поднесете цяла на масата, защото ястието е много ефектно и със сигурност ще впечатлите гостите си.

Ако сте използвали тиква цигулка, от нейната горна месеста част може да си направите

тиквена крем супа,

която може да поднесете преди угодията. Приготвянето й е изключително лесно, достатъчно е само да имате прясно мляко или смета, масло и самардала. 

Обелена и нарязана тиквата на малки кубчета задушете с много малко вода, зехтин или олио, и малко сол. Когато тиквата омекне, пасирайте я и към кремообразната текстура добавете прясно мляко или сметана до предпочитаната от вас гъстота. 

Оставете супата да поври за още 2-3 минути.

Поднесете тиквената крем супата в подходящи купички, като прибавите бучка масло и поръсите със самардала, за да подсилите вкуса и аромата на ястието.

Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.