Кирил Петков: Американският газ вече е на път за България

Корабите трябва да пристигнат на 8 и на 23 юни

Кирил Петков

Кирил Петков

Договореният газ с американска компания вече е на път, съобщи премиерът Кирил Петков пред Нова телевизия.

"Корабите са тръгнали. Знаем къде ще пристанат, знаем и каква е цената", подчерта той. По думите му, цената на газа от САЩ е договорена на 26 долара на мегаватчас при цена от 100 евро на мегаватчас в Европа и 72 евро на "Газпром".

"Дори с разходите от транспортирането и втечняването, американският газ ще бъде изгоден. Цената му след тези разходи е сравнима с тази на руския газ", обясни още той. "Исках да докажа, че България не е зависима и можем да отстояваме интересите си. И да покажем, че никой едностранно не може да ни извива ръцете." - изтъкна министър-председателят.

Кирил Петков беше категоричен, че по време на посещението си е подписал договора за газ директно със самата компания.

По план корабите трябва да пристигнат на 8 и на 23 юни. Петков не пожела да каже къде ще акостират. Той отказа да назове и доставчика.

"Не искам да кажа името му, защото целия свят търси откъде да купи втечнен газ сега. От една страна затова не искаме да кажем откъде сме го взели, също така за да не им създадем проблеми с други клиенти, че са ни продали на толкова ниска цена." - обясни премиерът.

Кирил Петков очаква САЩ да предоставят на България изтребители за временно ползване заради забавянето на доставките на Ф-16.

 "Ние имаме необходимост през тези години на охраняваме небето си. Няма да купуваме тези самолети, но е възможно да има оперативни разходи. Финансите не са коментирани с американската страна." - обясни той.