Кирил Петков: Смяната на Гешев със Сарафов за мен беше пълна подмяна

Зам.-председателят на ПП изтъкна, че за тях е важно не политическото дълголетие, а да направят правилните неща за България

Кирил Петков

Кирил Петков

Смяната на Гешев със Сарафов беше от моя гледна точка пълна подмяна. Затова реагирахме веднага. Първо само ПК в ВСС гласува Сарафов да е и.д. главен прокурор и съдебният министър ще пита защо се случи това. Може да се стигне и до ВКС, защото трябва да се покаже, че 2013-2014 година минаха и вече имаме активно гражданско общество. Ние няма да си затваряме очите пред такива неща. Този тип на заменки на един с друг, със спорни репутация – не е пътят, който ние искаме да следваме.

Това коментира в студиото на Би Ти Ви зам.-председателят на ПП Кирил Петков. Той смята обаче, че промените в Конституцията, които те искат да се случат, ще повлияе на ВСС.

Ние искаме да разделим на две ВСС – на съдийска и прокурорска квота. Но има време ВСС и Сарафов да покажат, че разбират, че нещата са се променили и не е полезно Сарафов да бъде поредния Гешев. Отстраняването на Гешев беше само първа стъпка. Но стъпките към една подредена съдебна система за бавни, тежки и трудни, уточни случилото се със смяната на Иван Гешем с Борислав Сарафов. 

Петков обясни, че той се отказал от  имунитета, воден от принципна позиция. За него е било важно да се запознае с документите, от които разбрал, че три прокуратури казват, че няма нарушения на закона. 

Аз исках да покажа как прокуратурата се използва като бухалка. Но в момента щом се случи подмяната на Гешев със Сарафов, реших веднага да оттегля имунитета си, защото смятам, че не искам да се крия от обществото, разчитайки на негово бъдещо решение, обясни Петков.

На въпрос дали има риск "Продължаваме промяната" да изчезне заради разговорите ѝ с ДПС за конституционната реформа и съвместното ѝ управление с ГЕРБ, той обясни, че ДПС са били 30 години в политиката. Те трябва да решат какво трябва да направят в конституционната реформа, за да си осигурят дълголетие. Но от ПП имат два избора –  да изберат  дълголетието или да се правят правилните неща. 

Ние винаги сме разчитали на второто – трябва да се поеме риск. Дори това, че сме в тази конфигурация, ние поехме риск. Но това, което ни е движило е, че искаме да свършим работата, която не е свършена за тези 30 години. Другите играчи на терена имат по-голям опит, но ако все пак не сме изядени като антилопи – ще направим нещо добро за България. Дори ние да изчезнем, има едни 630 000 човека, които няма да изчезнат и това е нещото, което гарантира реформите. Ние не сме изневерили на принципите си, изтъкна бившият премиер.

Той обясни накратко и как се стига до избирането на хората за високите длъжности. 

Случващото се с новите назначения е труден процес. Министрите трябва да одобри хората, с които иска да работи. Всички предложения трябва да се контрират от три страни, за да бъде одобрен един или друг човек. Кандидатът трябва да бъде избран консенсусно. Тук няма квоти и печати, а постоянна дискусия, които думата последно имат Мария Габриел и Николай Денков. Това дава шанс да бъдат израни експерти, а не някакви калинки, обясни депутатът от ПП.

Що се отнася до избора на еврокомисар, Петков обясни, че бъдат предложени двама кандидати – един от ПП-ДБ и един от ГЕРБ-СДС. Лорер ще бъде изборът на ПП, който вярва, че би бил ценно допълнение към ЕК. Но не знае кой ще бъде номинация на ГЕРБ, но загатна, че най-вероятно ще бъде жена.