Кисинджър призна: Няма смисъл Украйна да бъде държана извън НАТО

Той обаче е против превръщането на войната във "война срещу самата Русия"

Хенри Кисинджър

Хенри Кисинджър

Инвазията на Русия показва, че вече няма смисъл Украйна да бъде държана извън НАТО, заяви дипломатът Хенри Кисинджър, бивш държавен секретар на САЩ. Преди Кисинджър се противопоставяше на дългогодишния стремеж на Киев кам членство в Алианса.

99-годишният привърженик на реалната политика от месеци се застъпва за прекратяване на огъня във войната, което би било от полза за Русия.

Но в изказването си пред Световния икономически форум в Давос Кисинджър заяви, че членството на Украйна в НАТО би било "подходящ резултат".

"Преди тази война аз бях против членството на Украйна в НАТО, защото се опасявах, че то ще започне точно този процес, който наблюдаваме сега", каза Кисинджър.

"Сега, когато този процес достигна това ниво, идеята за неутрална Украйна при тези условия вече няма смисъл", каза Кисинджър.

В есе, публикувано миналия месец в консервативното британско списание „The Spectator”, дипломатът предупреди, че ситуацията в Украйна има паралели с конфликта от 1914 г., който ескалира в световна война. Той призова за прекратяване на огъня, при което Русия да се оттегли до линиите преди инвазията, но не и отвъд тях - да остане в Източна Украйна, както и на Кримския полуостров, който Москва анексира през 2014 г., като териториите са отворени за по-късни преговори.

В Давос Кисинджър заяви, че е важно "да се предотврати превръщането на войната във война срещу самата Русия" и "да се даде възможност на Русия да се присъедини отново към международната система".

Макар да признава, че държавите, които някога са били доминирани от Москва, ще се колебаят, Кисинджър заяви, че е от решаващо значение да се избегне нестабилността в огромната ядрена държава.

Дипломатическият процес би могъл да помогне на Русия "да преоцени историческата си позиция, която е амалгама от привличане към културата на Европа и страх от доминиране от Европа". /БГНЕС, АФП