Китайски хакери са разбили пощата на Държавния департамент

Преди визитата на Антъни Блинкън в Китай

Хакери, свързани с китайските власти,  са получили достъп до електронните пощи на около 25 западни организации и институции, включително  две федерални ведомства на САЩ – Държавния департамент и министерството на търговията, съобщиха от компанията Microsoft. Кибератаката е извършена  през месец май тази година, предаде VoA.

Американските власти заявиха, че атаката е засечена доста бързо и са предотвратени следващи зловредни действия на хакерите.

Високопоставен служител от американското правителство коментира пред журналисти, че сегашната кибератака е несъпоставима с казуса SolarWinds от края на 2020 г., когато имаше масирани пробиви в редица институции – зад това стояха руски хакери, свързани с руските власти.

Агенцията на САЩ по киберсигурност и защита на инфраструктурата съобщи, че хакерите са получили достъп до пощите, представяйки се за оторизирани потребители. За целта те са използвали фалшиви токени за идентификация.

Microsoft обяви, че атаката е извършена от хакерската група Storm-0558, зад която стоят властите на Китай.

Тя е предприета преди визитата на държавния секретар Антъни Блинкън в Китай в средата на юни  тази година. Информацията, с която са се сдобили злосторниците, е била от малък брой електронни пощенски кутии и не е била секретна, според информация на Associated Press.

Превод Faktor.bg