Класически фейк: Нацистите от Азов взривиха българския кораб, всички моряци са загинали

Българското Министерство на отбраната: И двата български кораби са цели, екипажите им са живи и здрави

Извънредна новина от Украйна преди броени минути. Българският кораб с моряци, който от няколко седмици е блокиран в Украйна, преди часове е бил взривен от бойци на нацистката групировка “Азов”. Всички родни моряци са загинали. 

Новината беше потвърдена от Министерство на отбраната, пише сайта AlarmaNews.bg. Тя е илюстрирана със снимка, на която се вижда обхванатия от пламъци кораб. 

Путинската пропаганда вече експлоатира новината, която се оказа класически, става ясно от кратък пост на фейсбук страницата на Атлантическия съвет на България. А групата на русофилите и русоробите у нас вече са „пламнали“.

„Ако това е истина ,разбирам защо премиера не се яви в НС да даде отговор ,на такъв въпрос от лидера на Възраждане“, пише на фейсбук страницата си Севдалин Станков.

„Ето ви слава Украйна“, отбелязва пък Виолета Стоименова в социалните мрежи.

От Министерството на отбраната отрекоха твърденията, че корабът „Царевна“ с български екипаж е унищожен край пристанище Мариупол. Успокоиха, че моряците ни са живи и опровергаха фалшивите новини, които се появиха. Това е първото изявление на българска институция, след като в интернет сайтове плъзнаха твърдения, че корабът е взривен с ракета, изстреляна от украинския батальо „Азов“ и че всички на борда са загинали.

Твърденията са придружени със снимка, чиято достоверност не може да бъде доказана. Преди седмица премиерът Кирил Петков заяви, че правителството е в постоянен контакт както с екипажа на „Царевна“, така и с екипажа на кораба „Рожен“, който е край украинското пристанище Черноморск. Според Петков евакуация на екипажите може да бъде предприета едва когато ситуацията стане безопасна, предаде БНР. 

Каква е истината за снимката, илюстрирала фейк новината?

Снимката към материала в  AlarmaNews.bg всъщност е използвана тенденциозно, защото тя е свързана с пожар на контейнеровоз, превозващ химикали, докато плавал край бреговете на Шри Ланка. Снимки от въздуха са разпространени от шриланскийските ВВС. 

Горящият кораб плава под сингапурски флаг. Той превозва 1486 контейнера, включително 25 тона азотна киселина и други химически вещества. Натоварен е бил на 15 май в индийското пристанище Хазира.

В 25-членния екипаж на контейнеровоза има филипинци, китайци, индийци и руснаци. Компания "Екс-Прес фийдърс" (X-Press Feeders), собственик и оператор на кораба, потвърди, че екипажът е в безопасност и каза, че работи в тясно сътрудничество с шриланкийските власти и служби за потушаване на пожара и спасяване на плавателния съд и товара, предаде Асошиейтед прес. 

С пламъците са се борили пет влекача, подпомагани от закотвен наблизо кораб на шриланкийския военноморски флот, каза говорител на флота. Компанията отбеляза, че от Европа е пристигнала специализирана противопожарна техника, която също се е включила в спасителните операции.

Пожарът е бил овладян на 24 май сутринта, но отново е излязъл от контрол поради влошаване на метеорологични условия и непрекъснатата реакция на химикалите в кораба.

Повече от очевидно е, че става дума за мръсна манипулация и опит отново да бъде посочена Украйна като страна на нацисти, а отряда "Азов" - банда убийци, които мародерстват безнаказано навсякъде из Украйна. Освен това твърдението съвпада с наратива на Кремъл колко опасни са украинците нацисти, от които трябва да бъдат спасени рускоезичните жители в страната - така Путин оправдава своята инвазия в Украйна. Но тази мантра е много удобна и за българските русофили и путинофили, които ще кажат - ето, виждате ли защо не трябва да изпращаме военна помощ на Украйна.