Ключов служебен министър на Гърция - роден в България, завършил Медицинския университет в София

Новият служебен кабинет в Гърция положи клетва след изборите на 21 май

Новият служебен кабинет в Гърция положи клетва след изборите на 21 май, тъй като избраните политици не успяха да съставят правителство.

Служебното правителство, състоящо се от 20 министри и министър-председател, е избрано от непартийни кандидати, а министър-председателят е ръководител на една от висшите съдебни инстанции в Гърция: Върховния съд, Сметната палата или Държавния съвет.

Служебното правителство ще бъде на власт до изборите на 25 юни, като основната му функция е да гарантира гладкото протичане на изборния процес. Въпреки това, в малко вероятния случай, когато изборите не дадат резултати за квалифицирано мнозинство на първата партия и преговорите за коалиция се провалят, управлението на служебното правителство се удължава до следващия тур на изборите. Това включва провеждането на предизборна кампания, стриктно прилагане на волята на гражданите и стриктно спазване на изборното законодателство.

Освен това задължение на служебното правителство и на отделните министри е да отговорят на спешни въпроси, които биха възникнали по време на управлението им, да работят по текущи въпроси и да вземат решения, които не могат да бъдат отлагани. Те обаче не могат да представляват страната на европейски или световни срещи на върха. Ако е необходимо, президентът Катерина Сакеларопулу поема тази отговорност.

Служебните министри трябва да бъдат партийно неутрални, за да гарантират безпристрастност и обективност в политическите си действия и да не бъдат възприемани като фаворити на една политическа фракция спрямо друга преди изборите.

Министър на здравеопазването е Анастасия Котаниду. Тя е родена в България и е завършила Медицинския университет в София. Котаниду е пневмонолог и е била председател на изследователския комитет за придобиване на интензивно отделение по време на пандемията от Ковид-19. Била е и ръководител на едно от интензивните отделения в болница "Евангелисмос", където работи, и координатор на отделенията за интензивни грижи в цяла Гърция по време на пандемията. (БГНЕС)