Кметът на Париж ще плува в Сена преди откриването на Олимпиадата

Ан Идалго иска да демонстрира, че реката е чиста

Снимка: EPA/BGNES

Снимка: EPA/BGNES

Кметът на френската столица Париж Ан Идалго ще плува в Сена в сряда, за да демонстрира, че реката е достатъчно чиста, за да приеме плувните състезания на открито по време на Летните олимпийски игри, разкриха от кабинета й.

Независимо от инвестицията от 1.4 млрд. евро за предотвратяване на евентуално замърсяване на реката, Сена продължава да разделя мненията относно чистотата си, след като на няколко пъти се провали при тестовете за качество на водата. Едва от началото на месеца, откакто поройните дъждове отстъпиха пред по-сухото време, проби показаха, че реката е готова за плуването в открити води и триатлона – и за 65-годишната Идалго.

„В навечерието на Игрите, когато Сена ще играе ключова роля, това събитие представлява демонстрация на усилията, направени от града и държавата за подобряване качеството на водите на Сена и екологичното състояние на реката“, се казва в изявление на кабинета на Идалго.

Кметът на Париж възнамеряваше да плува миналия месец, но трябваше да го отложи, тъй като нивата на бактериите, показващи наличието на фекална материя, понякога бяха 10 пъти над разрешените норми. Идалго ще влезе във водата заедно с ръководителя на Организационния комитет на Олимпиадата Тони Естанге – бивш състезател по кану-каяк, и шефа на охраната за Гранд Париж - Марк Гийом. След това ще се проведе състезание по плуване в открити води.

На събитието няма да присъства президентът на Франция Еманюел Макрон, който бе обещал да се присъедини към плуването в Сена, но в момента трябва да се справя с политическа криза, след като свика предсрочни избори през миналия месец.

Река Сена ще бъде използвана за плувния кръг от олимпийския триатлон на 30-31 юли и 5 август, както и за плуването в открити води на 8-9 август.

Министърът на спорта Амели Удеа-Кастера стана първата публична личност, която се осмели да влезе в Сена миналата събота. /БГНЕС