Управниците на Пловдив провалиха рок феста "Hills of Rock 2023"

Причината - Общинският съвет отказал да осигури на организаторите нужният половин милион

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Фестивалът "Hills of Rock – Plovdiv 2023" няма да се проведе тази година и се отлага за следващата, съобщиха на брифинг представители на промоутърската компания "Фест Тийм" ООД , община Пловдив и Фондация „Пловдив 2019", съобщи БНР.

"Екипът ни работи усилено заедно с нашите партньори, за да осъществим любимия рок фестивал на България и това лято, но се оказа истинско предизвикателство да се осигури качествена музикална програма в настоящата икономическа обстановка", каза Стефан Еленков от "Фест Тийм", който посочи, че от компанията не са готови да жертват качеството на фестивала.

"През последните няколко години заедно с нашите партньори посветихме всичките си усилия и ресурси, за да осигурим първокласен музикален фестивал с високо качество на програмата и продукцията и съпътстващите забавления, които нашата публика заслужава и очаква с нетърпение, каза Еленков.

По думите му организаторите имат амбицията през 2024 година да осигурят най-силния Hills of Rock досега. Групите, които почитателите на фестивала пожелаха и за които вече сме в преговори, са огромни имена – мечта на всеки отдаден рок и метъл фен, а датите ще споделим възможно най-скоро, допълни Еленков.

Припомняме, че промоутърите поискаха бюджет от 500 000 лева за организацията на фестивала, а общинските власти са решили да им отпуснат 170 000 лева, което е сериозна проява на недалновидност. Защото"Hills of Rock" е емблема, фестивал, който утвърди Пловдив като Европейска столица на културата. Той е марка на града, признава заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов. През седемте години, в които се провежда фестивалът, повече от 130 имена гостуваха в Пловдив, сред които Three Days Grace, Evenescense, Guano Apes, Iron Maiden, Sabaton, Judas Priest, Slipknot, Mercyful Fate, Whitesnake, Garbage, Behemoth. А градът под тепетата събираше сериозна публика не само от България, но и от много други страни. Но очевидно тези факти съвсем не са били основателните за пловдивските общинари, за да направят всичко, този уникален за страната ни фестивал да го има и тази година.

Онези 3800 фенове, които вече са си закупили билети, имат две възможности – да запазят билета си, който ще важи за следващото издание на феста догодина, без да доплащат, или да върнат билета и да получат парите си обратно до 31 декември, тази година.

Новите билети ще бъдат на по-високи цени и ще бъдат пуснати за продажба, едва когато стане ясен първият хедлайнър – това ще стане между май и септември, тази година – уточни Еленков. Той уточни, че засега няма група, която да е потвърдила участие, и посъветва феновете първо да узнаят кой е следващият участник и едва тогава да решат дали да върнат билета си.

А отпуснатите 170 хил. лева за "Hills of Rock"  в Пловдив с анекс към договора ще бъдат прехвърлени за догодина, обяви изпълнителният директор на Фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев.