КОД: България има нужда от "закон Магнитски", но не като проекта на правителството

Той не трябва да е отвлечен спор за миналото, а решение за промяна на механизмите, които блокират икономическия растеж и поддържат конкретни зависимости

д-р Петър Москов

д-р Петър Москов

Вчера медиите обявиха, че правителството работи върху “български закон Магнитски”. 

Доколкото КОД е единствената партия, в чиято програма е записан термина “български закон Магнитски” заедно с конкретен законопроект за това, искам да направя няколко уточнения:

1. “Магнитски” е лустрационен закон. 

2. Лустрационното законодателство е строго политически акт. С него се налагат определени ограничения върху определени групи лица по ясни критерии. Заради политическата воля на обществото, а не през съдебни процедури.

3. С “Магнитски” американският законодател, изразява волята на обществото да бъде блокиран достъпа до ресурсите на икономиката им и влияние върху публичния им живот на лица, които отговарят на критериите, описани в закона: да корумпират администрацията; да разрушават механизмите, по които функционира демокрацията; да потъпкват свободата на словото и т.н. Повтарям, не през съдебен процес, а като израз на политическата воля на обществото.

4. От всичко казано дотук е ясно, че за да бъде наречено нещо “български закон Магнитски”, то трябва да съдържа гореописаните атрибути. Да бъдат описани групите лица и критериите, по които те попадат под действието на такъв закон.

5. Проектът на правителството не е това! Той е методология на администриране на американския закон с неговите американски основания.

6. На България е нужно законодателство тип “Магнитски”, основано на нашите причини за това, посочващо генезата на това защо нашата икономика, медии и правораздаване са заразени и налагащо ограничения на групите хора и свързаните с тях лица, които са отговорни за това.

7. Нужно е това, в което десницата на прехода се провали! Нужно е българско лустрационно законодателство. 

8. Точно днес е повече от ясно, че такъв закон не е някакъв отвлечен спор за миналото, а е решението за промяна на механизмите, които блокират икономическия растеж и поддържат външнополитическите зависимости на България.

Защото преходът без такъв закон е една лъжа! Лъжа, чрез която комунистическата политическа власт се трансформира в икономическа олигархия. 
Единствените две държави, в които икономиката и обществените отношения са подчинени изцяло на този олигархичен модел са България и бившият СССР. Единствените държави, в които лустрация не беше проведена!

Лустрационният законопроект, който КОД внесе в парламента, предвижда забрана за срок от 10 години на достъпа на бившата БКП и ДС върхушка и свързаните, по смисъла на закона с тях лица до:

1. Обществени поръчки на стойност над 100 000 лв.
2. Заемане на длъжностите съдия, прокурор и следовател.
3. Собственост на национални електронни медии. 

Доколкото този законопроект беше внесен през 2020 г., в мандата на управление на ГЕРБ и тогава управляващите не направиха нищо по въпроса, КОД ще го внесе отново. Ще го внесем с искане новото мнозинство, което дойде със заявка за промяна, да го гласува. Това ще означава истинска ПРОМЯНА!

Да видим!

П.П.

На тези от Вас, които казват - бе, вие хубаво си внасяте законопроекти, но в парламента те потъват и няма смисъл от това, което правите, ще кажа следното: 

Важно е да стоиш зад това в което вярваш! И самият факт, че от парламентарно представените партии оглушително липсва реакция, е лакмусът между истинските и фалшивите политически алтернативи.

Хубав ден!