Командирът на "Азов", който бе върнат от Турция, отново оглави подразделението си във ВСУ

По думите на Игор Клименко Денис Прокопенко отговаря за обучението на личния си състав

Един от лидерите на героичния батальон "Азов" Денис Прокопенко - Радис, който след превземането на завода "Азовстал“ в Мариупол от руските войски, попадна в плен и по-късно бе върнат в Украйна от Турция, отново оглавява своето подразделение. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко.

"Поделението "Азов“ се ръководи от Денис Прокопенко“, заяви той в интервю за онлайн изданието "Украинская правда“. По думите на министъра Прокопенко отговаря за обучението на личния състав на подразделението.

"Той е напълно интегриран в процеса. Той влиза в същността на нещата, наваксвайки времето, през което е отсъствал", подчертава Клименко.

Председателят на комисията по отбрана и сигурност на Съвета на федерацията на Русия Виктор Бондарев заяви, че престоят на лидерите на "Азов" под домашен арест в Турция до края на войната е крайъгълен камък на споразумението в рамките на обмена на затворници между Руската федерация и Украйна. На 8 юли обаче украинският президент Володимир Зеленски обяви, че се връща в страната от среща с президента Реджеп Таийп Ердоган в Турция заедно с бойците от "Азов".

Още в края на юли командващият Националната гвардия на Украйна Александър Пивненко заяви, че за него няма забрана за участие в бойните действия на прехвърлените от Турция азовци и те ще се върнат на фронтовата линия.

На 17 август от изявление на представител на Националната гвардия стана ясно, че "Азов" е възобновил мисиите си в зоната на бойните действия. Според директора на Службата за външно разузнаване на Руската федерация Сергей Наришкин прехвърлянето на командирите на "Азов" от Турция в Украйна е неизпълнение на задълженията на турската страна.