Командир на проиранската милиция беше убит в Багдад

При въздушен удар по щаба за логистична подкрепа на подкрепяна от Иран милиция в центъра на Багдад е убит високопоставен командир, на фона на нарастващото напрежение в региона, съобщи „Гардиън“.

Народните мобилизационни сили, коалиция от милиции, която номинално е под контрола на иракската армия, обявиха в изявление, че заместник-ръководителят на операциите им в Багдад Муштак Талеб ал-Саиди, или "Абу Таква", е бил убит "в резултат на бруталната американска агресия".

Кабинетът на министър-председателя на Ирак заяви, че водената от САЩ международна коалиция носи отговорност за "неоправданото" нападение срещу иракски сили за сигурност. Кабинетът е заявил, че "нападението е опасна ескалация и нарушение на суверенитета на Ирак".

Според двама служители на милицията при удара са загинали двама души и петима са били ранени. Единият от служителите казва, че ал-Саиди е шофирал в паркинга на щаба, когато колата е била ударена, убивайки и командира и войник, който също е бил в автомобила.

Нападението в Багдад се случва на фона на продължаващите въздушни бомбардировки и сухопътна операция на Израел в Газа, многократните престрелки между Израел и антиизраелските сили в Южен Ливан и атаките на йеменските хути срещу корабоплаването в Червено море. Убийството на високопоставен представител на Хамас в Бейрут, смъртта на над 80 души вчера в Иран при експлозии на церемония в Керман по повод годишнината от убийството на Касем Сюлеймани и израелските удари в Сирия допринесоха за засилване на регионалните опасения от ескалация./БГНЕС