Командващият силите на НАТО в Европа посочи 3 урока, които е научил от войната в Украйна

Кристофър Каволи

Кристофър Каволи

Командващият силите на НАТО в Европа американският генерал Кристофър Каволи назова три урока, които САЩ и НАТО могат да научат от войната на Русия в Украйна, пише The Voice of America.

По време на дискусия в Центъра на Атлантическия съвет във Вашингтон генералът отбелязва, че първият урок е, че войната трябва да се печели бързо и в началото, за да се избегне дълъг, продължителен конфликт.

"Трябва да развием достатъчно капацитет, да постигнем високо ниво на подготовка, за да бъдем първите, които печелят от самото начало, защото от това, което виждаме в Украйна - ако това не се случва при конфронтация с такъв голям враг като Русия, може да завърши с продължителна битка“, отбелязва Каволи.

Той изтъква, че продължителната борба изисква значителни кадрови ресурси, резервни системи за мобилизиране на допълнителна техника и в този случай трябва да сме готови, че пътят към победата ще бъде дълъг.

Второто заключение на Каволи е способността за бързо усвояване на тактическите уроци и по-специално обърна внимание към така нареченото трето измерение на войната - въздухът.

Въпреки че използването на третото измерение във войната не е нещо ново, широкото използване на дронове на бойното поле е нов фактор, който трябва да се вземе предвид, подчертава генералът.

"Всеки може да изстреля нещо във въздуха и това ще повлияе на ситуацията във въздуха. Това е фактор, с който трябва да се справим сега. И виждаме колко важно е това и за двете страни на войната в Украйна", посочва Каволи.

Друг урок, който Каволи цитира, е важността на връзката между военни и цивилни командири.

Едно силно гражданско командване, което има добри намерения, може да стимулира страната, да се ангажира конструктивно с военните командири и да подобри резултатите на бойното поле, смята натовският генерал.