Комисията по енергетика прие забрана на износ от България на петролни продукти от руски нефт

Законопроектът е внесен от ДПС

Три законопроекта, свързани с горивата, трябваше да бъдат разгледани днес от парламентарната енергийна комисия, предаде БНР. Депутатите обаче отложиха обсъждането на предложения от "Продължаваме промяната" проект на решение за прилагане на дерогацията, който целеше намаляване цените на горивата на вътрешния пазар. 

Отложиха и предложения от ГЕРБ законопроект за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива. 

На първо четене приеха законопроект на ДПС за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров петрол, превозван по море и на петролни продукти с произход от Русия или изнесени от Русия. 

В законопроекта се предлага забрана на износа за суров петрол и нефтопродукти, които са обект на дерогацията, което произхожда от разпоредбите на регламента на Европейския съвет. Задължените лица декларират пред Агенция "Митници" вноса на суров петрол и нефтопродукти с произход Русия не по-късно от 7 дни преди осъществяването на вноса. Нефтопродуктите трябва да се придружават с документ, който да удостовери, че стоките са или не са произведени от суров петрол с произход от Русия или изнесен от Русия.